Ferskenblæresyge

Taphrina deformans

Ferskenblæresyge giver krøllede, bulede blade på fersken og nektarin (en sort af fersken). Bulerne opstår på de første blade i foråret og bliver stærkt farvede, oftest i røde, gule og lilla farver. Træet bliver svækket af gentagne angreb af ferskenblæresyge, og det går efterhånden ud over frugtudbyttet. Hvis vejret er tørt i det tidlige forår, eller hvis træet står i ly, bliver risikoen for angreb reduceret. Nogle sorter er robuste overfor sygdommen.

Ferskenblæresyge er en svamp, der kun angriber langsomtvoksende bladvæv fra ferskentræer. Svampen kan angribe de allerførste blade, der springer ud, mens det endnu er koldt, mens de senere blade ikke er modtagelige. Svampen har ikke andre værter og er derfor afhængig af ferskentræer.

Svampen overvintrer på træet som sporer i knopper og barkrevner. Sporerne inficerer bladene, når de begynder at strække sig inde i knopperne i det tidlige forår. Infektion kan ske, når det er vådt og varmere end 7 - 10 grader C. Symptomet ses 2 - 4 uger efter infektionen på de første blade. Senere blade bliver ikke angrebet, det er svampen for svag til.