Lintur

Producent
SYNGENTA
Kategori
Herbicider
Registreret indtil
Tilmelding udløbet
CVR-nummer
1-221
Aktive materialer
Links
Må kun anvendes til ukrudtsbekæmpelse i korn.
 
BRUGSANVISNING

01 Produktdata
Aktivstof: Triasulfuron 41 g/kg (4,1% w/w), Dicamba 659 g/kg (65,9% w/w)
Formulering: Vanddispergerbart granulat
Fareklasse: GHS 07, GHS 09
Emballage: 1 KG
Opbevaring: Tørt

02 Godkendt anvendelse
Må kun anvendes til ukrudtsbekæmpelse i korn.

03 Behandlingsfrister og restriktioner
Må kun anvendes til ukrudtsbekæmpelse i korn og ikke senere end vækststadie BBCH 29.
Brugsanvisningens doseringsangivelser må ikke overskrides.
Må kun anvendes om foråret.
For at beskytte grundvandet må dette produkt kun anvendes 1 gang pr. vækstår (1. august – 31. juli). Der må endvidere i samme vækstår ikke også anvendes andre produkter, der indeholder tribenuron-methyl, iodosulfuron, metsulfuron-methyl, triasulfuron eller thifensulfuron-methyl.
Må ikke anvendes nærmere end 10 m fra vandmiljøet (vandløb, søer m.v.) for at beskytte organismer, der lever i vand (SPe3).
Må ikke anvendes nærmere end 20 meter fra §3-områder for at beskytte vilde planter.
 
04 Virkemåde og virkningsspektrum
Lintur er et skånsomt og bredspektret ukrudtsmiddel mod tokimbladet ukrudt i korn uden udlæg. Lintur indeholder to aktivstoffer, der begge primært optages gennem bladene. Væksten af ukrudtsplanterne stopper hurtigt efter sprøjtning, men det kan vare 2-4 uger før planterne visner og dør.
Den bedste effekt opnås, når der behandles på småt ukrudt i god vækst og ved temperaturer på min. 8-12 °C. Lintur anvendes i foråret før afgrødens stadie BBCH 29.
Såfremt Lintur anvendes alene, bør udsprøjtning ske i blanding med 0,1 % non-ionisk spredemiddel.

Resistens
De to aktivstoffer i Lintur tilhører to forskellige kemiske grupper og har forskellig virkemekanismer. Triasulfuron tilhører gruppen af ALS hæmmere (HRAC B), som har høj risiko for udvikling af resistens. Der er flere ukrudtsarter i Danmark, som har udviklet resistens overfor denne gruppe midler bl.a. fuglegræs, kamille og kornvalmue. Dicamba tilhører gruppen af syntetiske auxiner (HRAC O). Risiko for udvikling af resistens overfor denne gruppe af midler anses for at være lav. Gentagne behandlinger med midler med samme virkemekanisme øger risikoen for udvikling af resistens. For at mindske risikoen anbefales det at blande eller skifte mellem midler med forskellige virkemekanismer, som har god effekt overfor de aktuelle arter.
Vær særlig opmærksom på dette, hvis der forekommer ukrudtsarter, som kun triasulfuron har effekt på.
 
05 Afgrøde, dosering og sprøjtetidspunkt
Vårbyg, vårhvede, vårtriticale
DOSERING: 120 g/ha
BEMÆRKNINGER: Lintur anvendes om foråret, når afgrøden er kommet i god vækst. For at undgå skade på afgrøden skal Lintur® anvendes før kornets vækststadium BBCH 29 (begyndende strækning af hovedskud - 1. knæ endnu ikke mærkbart).
Max. 1 behandling pr. sæson.
Vandmængde: 100-400 l/ha.
 
Havre
DOSERING: 80 g/ha
BEMÆRKNINGER: Lintur anvendes om foråret, når afgrøden er kommet i god vækst. For at undgå skade på afgrøden skal Lintur® anvendes før kornets vækststadium BBCH 29 (begyndende strækning af hovedskud - 1. knæ endnu ikke mærkbart).
Max. 1 behandling pr. sæson.
Vandmængde: 100-400 l/ha.
 
Vinterbyg, vinterhvede, triticale, rug (forårs behandling)
DOSERING: 120 g/ha
BEMÆRKNINGER: Lintur anvendes om foråret, når afgrøden er kommet i god vækst. For at undgå skade på afgrøden skal Lintur® anvendes før kornets vækststadium BBCH 29 (begyndende strækning af hovedskud - 1. knæ endnu ikke mærkbart).
Max. 1 behandling pr. sæson.
Vandmængde: 100-400 l/ha.
 
*) Ved forekomst af burresnerre med mere end én bladkrans bør der iblandes Starane™ 180 S i anbefalet mængde.
 
Når Lintur udsprøjtes uden blandingspartner, skal der anvendes 0,1 % af et non-ionisk sprede-klæbemiddel.

06 Sprøjteteknik, rengøring mm
Tilberedning af sprøjtevæske
Lintur skal udbringes med en marksprøjte (eller anden sprøjte), som er kalibreret og lever op til de standarder og specifikationer, som er givet af sprøjteproducenten. Ved påfyldning af marksprøjte skal anvendes præparatfyldeudstyr eller udstyr til direkte injektion.
 
Sørg altid for at sprøjten er korrekt rengjort samt efterset for belægninger inden tilberedning af sprøjtevæsken begyndes. Dette gælder især, hvis sprøjten har været anvendt til sprøjteopgaver i andre afgrøder.
Vejledende angivelse af dråbestørrelse m.v.
En god og ensartet dækning er en forudsætning for god effekt. Det anbefa-les at anvende medium dråbestørrelse.
 
Forslag til sprøjteteknik

LD 025 110
Vand (l/ha): 200
Tryk (bar): 3,0
Hastighed (km/t): 6,0
Bomhøjde (cm): 50
 
Præparatfyldeudstyr
Ved anvendelse af præparatfyldeudstyr og faste præparater fyldes stationen halvt med vand, hvorefter der påfyldes den ønskede mængde præparat, som herefter suges op i sprøjtetanken, samtidig med at rent vand tilsættes fyldestationen.
Efterfølgende skylles præparatfyldeudstyret, samt evt. tomme dunke/beholdere. Gentag proceduren med at åbne/lukke for bundventil til der ikke er synlige spor af Lintur i fyldestationen.
Additiv/penetreringsolier tilsættes til sidst, inden den endelige tankblanding er udført.

Direkte injektion
Ved anvendelse af direkte injektionsudstyr, ledes det ufortyndede præparat automatisk ind i de slanger, som fører fra sprøjtens tank til dyserne. Ved skift og afslutning af sprøjteopgaver gennemføres en gennemskylning og rengøring af systemet. Vaskevandet udsprøjtes under kørsel på det behandlede areal.
 
Rengøring af sprøjteudstyr
Efter endt sprøjtearbejde skal sprøjten og traktor rengøres enten i marken eller på vaskepladsen. En uvasket sprøjte skal placeres i den behandlede mark på vaskepladsen eller under tag. Sprøjten skal være monteret med spuledyser til indvendig rengøring af tanken, og sprøjten skal være monteret med separat vandtank med tilstrækkelig kapacitet således, at restsprøjtevæske kan fortyndes, og der kan foretages en grundig rengøring i marken. Restsprøjtevæske skal på passende vis fortyndes 50 gange med vand og udsprøjtes i den behandlede mark (uden at den maksimalt tilladte dosering for det pågældende middel herved overskrides). Rengøring i øvrigt foretages med egnede rengøringsmidler (se evt. etiketten for det sidst anvendte middel for specifikke anvisninger). Samtidig med at filtre, slanger og dyser kontrolleres for urenheder og eventuelle belægninger. Vaskevandet opsamles i egnede beholdere og udbringes iht. gældende regler.
Læs i øvrigt Bek. nr. 1355 af 14.12.2012: Bekendtgørelse om påfyldning og vask m.v. af sprøjter til udbringning af plantebeskyttelsesmidler.

Bortskaffelse
Indholdet/beholderen bortskaffes i overensstemmelse med kommunale regler for affaldshåndtering (P501).
Rester skal afleveres til den kommunale affaldsordning for farligt affald.
Tomme beholdere kan bortskaffes med dagrenovationen. Emballagen må ikke genbruges.

07 Optimale virkningsforhold
Adskillige faktorer er med til at påvirke effekten af Lintur, og dermed også valget af dosering. Den optimale effekt af Lintur® opnås ved at behandle under gode vækstforhold på saftspændte ukrudtsplanter, der ikke har mere end 2 blivende blade.
Nedenstående tabel beskriver de væsentligste faktorer, der foruden ukrudtsarterne er af betydning ved valg af dosering.
 
Klimaforhold: Da Lintur® optages hurtigt af planten vil regn 2 timer efter behandling kun have ringe indflydelse på sluteffekten. Bør ikke anvendes ved udsigt til nattefrost.
Vinddrift: Ved behandling op til naboafgrøde, hvor der dyrkes andet end korn bør vinddrift undgås. Undgå også vinddrift hvor der sprøjtes i nærheden af væksthuse eller over arealer som skal sås eller for nyligt er tilsået med andre afgrøder end korn og græs. For at undgå vinddrift bør der anvendes low-drift dyser.
 
Gode betingelser: Småt ukrudt (op til 2 blivende blade)
Ukrudt i god vækst
God jordfugtighed
God luftfugtighed (over 75%)
Kraftig afgrøde med stor konkurrenceevne
Relativ varm periode (8-12ºC) uden udsigt til nattefrost
 
Dårlige betingelser: Stort ukrudt (mere end 4 blivende blade)
Tør jord
Ringe luftfugtighed (mindre end 75%)
Tynd afgrøde med ringe konkurrenceevne
Kold periode med evt. udsigt til nattefrost
 
08 Tankblanding
Med vor nuværende viden er Lintur fysisk blandbar med Oxitril, Starane 180 S, Starane XL, Topik og Express ST samt de vigtigste svampe-, insekt- og vækstreguleringsmidler samt mikronæringsstoffer af god kvalitet.
Fysisk blandbar indebærer at ingen udfældning sker. Forskellige faktorer såsom vandkvalitet, temperatur, vandets hårdhed mm kan indvirke på blandingen. Lav derfor altid en prøveblanding først. Læs altid respektive præparaters etiket før brug.
Ved behandling i tankblanding med andre flydende plantebeskyttelsesmidler er det ikke nødvendigt at tilsætte sprede-klæbemiddel.
Ved tankblanding bør brugsanvisningen, for de produkter, der indgår i tank- blandingen, følges nøje.

09 Omsåning; efterfølgende afgrøder
Der skal foretages en dyb og grundig jordbearbejdning (mindst 15 cm) eller pløjning før etablering af andre afgrøder end korn det efterfølgende år. Der bør ikke dyrkes bederoer, raps og grønsager som efterfølgende afgrøde.
Ved omsåning skal der gå mindst 3 uger efter sprøjtning med Lintur®. Marken skal pløjes inden såning og der må kun sås korn.

10 At bemærke
Syngenta er ansvarlig for, at produktet har den sammensætning, som er anmeldt til myndighederne, såfremt den forefindes i original indpakning, opbevares og anvendes forskriftsmæssigt. Syngenta fralægger sig ethvert ansvar for produktets effekt samt skader, herunder følgeskader, opstået igennem ikke-forskriftsmæssig opbevaring og anvendelse af produktet.
Opmærksomheden henledes på, at faktorer som vejrlig, jordbundsforhold, sorter, resistens og behandlingsteknik kan påvirke produktets effekt.
 
Nettoindhold: 1 KG
 
 
Registreret for kulturerVurderBbc
Vårbyg120 l12 - 29
Vårhvede120 l12 - 29
Vårtriticale120 l12 - 29
Vårhavre80 l12 - 29
Vinterhavre80 l12 - 29
Vinterbyg120 l23 - 29
Vinterhvede120 l23 - 29
Vinterrug120 l23 - 29
Vintertriticale120 l23 - 29