Revus

Producent
SYNGENTA
Kategori
Fungicider
Registreret indtil
2024-07-31
CVR-nummer
1-195
Aktive materialer
Links

Godkendt anvendelse
Må kun anvendes til bekæmpelse af svampesygdomme i kartofler og salat på friland.

Behandlingsfrister og restriktioner
Må i kartofler ikke anvendes senere end 3 dage før høst.
Må i salat på friland ikke anvendes senere end 7 dage før høst.

Virkemåde og virkningsspektrum
En stor del af Revus bliver optaget i vokslaget på plantens overflade, hvilket sikrer en god regnfasthed så snart sprøjtevæsken er tørret på bladene. Revus® er forebyggende og er meget aktiv på spirende svampesporer. Aktivstoffet optages i plantevævet, hvilket sikrer en god translaminar effekt. Revus® hæmmer mycelia vækst under inkubationstiden. Aktivstoffet mandipropamid inhiberer cellulose syntesen i Oomycete svampe. Revus er meget aktiv på svampegruppen Oomycetes, hvortil hører bl.a. kartoffelskimmel i kartofler (Phythophtora infestans) og salatskimmel (Bremia lactucae).

Resistens
Mandipropamid tilhører gruppen af CAA fungicider (FRAC gruppe 40), som vurderes at have lav til medium risiko for udvikling af resistens. Der er ikke fundet resistens overfor kartoffelskimmel.
Det anbefales at bruge Revus, eller svampemidler med samme virkemåde, maximalt 1/3-1/2 af alle svampebehandlinger. Behandling kan ske med alternering med produkter med anden virkemåde i blokke eller i en samlet blok. Læs altid etiket og brugsanvisning grundigt før anvendelse.

Afgrøder, dosering og sprøjtetidspunkt
Revus anbefales til forebyggende behandling mod kartoffelskimmel og salatskimmel.

Sprøjteteknik, rengøring m.m.
Revus skal udbringes med en marksprøjte (eller anden sprøjte), som er kalibreret og lever op til de standarder og specifikationer, som er givet af prøjteproducenten. Ved påfyldning af marksprøjte skal anvendes præparatfyldeudstyr eller udstyr til direkte injektion.

Tilberedning af sprøjtevæske
Sørg altid for at sprøjten er korrekt rengjort samt efterset for belægninger inden tilberedning af sprøjtevæsken begyndes. Dette gælder især, hvis sprøjten har været anvendt til sprøjteopgaver i andre afgrøder. En god og ensartet dækning af afgrøden er nødvendig for at sikre en god effekt. Der anvendes 200-400 liter vand pr. ha. Tanken fyldes 1/4 med rent vand, start omrøring og tilsæt den afmålte mængde af produktet. Fyld tanken og fortsæt omrøring til tanken er tom.

Præparatfyldeudstyr
Ved anvendelse af præparatfyldeudstyr og flydende præparater påfyldes den ønskede mængde præparat, som herefter suges op i sprøjtetanken (dunken omrystes kraftigt inden tilsætning). Efterfølgende skylles præparatfyldeudstyret, samt evt. tomme dunke/beholdere. Gentag proceduren med at åbne/lukke for bundventil til der ikke er synlige spor af Revus i fyldestationen.

Direkte injektion
Ved anvendelse af direkte injektionsudstyr, ledes det ufortyndede præparat automatisk ind i de slanger, som fører fra sprøjtens tank til dyserne. Ved skift og afslutning af sprøjteopgaver gennemføres en gennemskylning og rengøring af systemet. Vaskevandet udsprøjtes under kørsel på det behandlede areal.

Rengøring af sprøjteudstyr
Efter endt sprøjtearbejde skal sprøjten og traktor rengøres enten i marken eller på vaskepladsen. En uvasket sprøjte skal placeres i den behandlede mark på vaskepladsen eller under tag. Sprøjten skal være monteret med spuledyser til indvendig rengøring af tanken, og sprøjten skal være monteret med separat vandtank med tilstrækkelig kapacitet således, at restsprøjtvæske kan fortyndes, og der kan foretages en grundig rengøring i marken. Restsprøjtevæske skal på passende vis fortyndes 50 gange med vand og udsprøjtes i den behandlede mark (uden at den maksimalt tilladte dosering for det pågældende middel herved overskrides). Rengøring i øvrigt foretages med egnede rengøringsmidler (se evt. etiketten for det sidst anvendte middel for specifikke anvisninger). Samtidig med at filtre, slanger og dyser kontrolleres for urenheder og eventuelle belægninger. Vaskevandet opsamles i egnede beholdere og udbringes iht. gældende regler. Læs i øvrigt Bek. nr. 1598 af 18.12.2014: Bekendtgørelse om påfyldning og vask m.v. af sprøjter til udbringning af plantebeskyttelsesmidler.

Spild og rengøring
Ved spild på jord fjernes kraftigt forurenede jordlag. Ved spild på gulv blandes med sand, jord eller andet ikke reaktivt adsorberende materiale. Indendørs forurenet områ­ de rengøres grundigt med sæbe og vand. Udslip til afløb forhindres. Opsamlet forurenet materiale opbevares i lukkede beholdere. Opsamlet materiale er farligt affald, som bortskaffes gennem den kommunale affaldsordning for farligt affald.

Bortskaffelse
Indholdet/beholderen bortskaffes i overensstemmelse med kommunale regler for affaldshåndtering (P501). Tom emballage og rester kan bortskaffes med dagrenovationen. Den tomme beholder bør skylles inden bortskaffelse. Skyllevandet hældes op i sprøjtevæsken. Emballagen må ikke genbruges.

Optimale virkningsforhold
Afgrødesikkerhed
Revus er meget selektiv i alle de afgrøder den anbefales i. Før anvendelse i afgrøder under plastik eller glas skal man teste på nogle få planter før anvendelse i stor skala. Herunder skal der også tages hensyn til sorter, vækstvilkår og tidspunkt på året.
IPM
Revus er ufarlig for nytteinsekter og honningbier.

Tankblanding
Med vore nuværende kundskaber er Revus fysisk blandbar med de vigtigste svampe-, insekt-, ukrudts- og vækstreguleringsmidler samt mikronæringsstoffer af god kvalitet. Fysisk blandbar indebærer at ingen udfældning sker. Forskellige faktorer såsom vandkvalitet, temperatur, vandets hårdhed mm kan indvirke på blandingen. Lav derfor altid en prøveblanding først. Læs altid respektive præparaters etiket før brug.

Omsåning; efterfølgende afgrøder
Alle afgrøder kan sås frit efter behandling med Revus.

Registreret for kulturerVurderBbcPreharvest Interval
Kartofler0.6 l20 - 913
Salat0.6 l15 - 497