Maatilan Syhalotriini 2

Valmistaja
Others
Rekisteröity kunnes
2024-03-31
Rekisteröintinumero
3051
Aktiiviset materiaalit
Linkit

Käyttötarkoitus
Tuhohyönteisten, kuten kirvojen, kahukärpäsen, ripsiäisten, rapsikuoriaisen, kärsäkkäiden, kirppojen, luteiden, sääskien, viljakukon, koiden, hernekääriäisen, kaali-, porkkana-, sipuli- ja juurikaskärpäsen, porkkanakempin, nälvikkäiden, vattukuoriaisen, karviaiskoisan, ansarijauhiaisen ja kuoriaisten sekä punkkien, torjuntaan ristikukkaisilta öljykasvi-, vilja-, herne-, peruna-, kaali-, lanttu-, nauris-, porkkana-, sipuli-, nippusipuli-, purjo-, sokerijuurikas-, mansikka-, vadelma-, herukka- , karviais- ja kuminaviljelyksiltä sekä lasinalaiskasveista ja koristekasveista avomaalla kuten myös tukkimiehentäin torjuntaan havupuun taimista ennen istutusta.

Käytön rajoitukset
Varoaika herneellä 3, kurkulla 4 vrk, tomaatilla, kaalilla ja perunalla 7 vrk, nippusipulilla 21 vrk ja muilla kasveilla 14 vrk. Mansikat on ruiskutettava ennen kukintaa. Viljat on ruiskutettava viimeistään heilimöintivaiheessa. Kukkivaa kuminakasvustoa ei saa käsitellä.

Käyttöohje
Maatilan Syhalotriini 2 -valmiste vaikuttaa tuholaisiin kosketus- ja suolimyrkkynä. Vaikutustavasta johtuen kasvit on ruiskutettava huolellisesti joka puolelta. Aineella on myös hyönteisiä karkottava vaikutus. Teho on nopea ja pitkäaikainen niiden kasvinosien osalta, joihin ruiskutus on kohdistunut. Myöhemmin muodostuvien kasvinosien suojelemiseksi tuholaisilta on tarvittaessa tehtävä useampia ruiskutuksia. Valmisteen käyttömäärät/käsittelykerta eri viljelykasveilla ovat alla olevassa taulukossa. Alinta käyttömäärää käytetään kasvien ollessa pieniä. Käsittely toistetaan tarvittaessa. Suurin sallittu käyttömäärä kasvukautta kohti on 300 ml/ha. Vesimäärä on ruiskutuksissa 200-400 l/ha ellei taulukossa toisin mainita.

Ruiskutusnesteen valmistus
Ruiskun säiliö täytetään ensin puolilleen vedellä, minkä jälkeen valmiste lisätään sekoituspumpun käydessä. Sekoitus tulee pitää päällä pellolle ajon ja ruiskutuksen aikana.

Käytössä huomioitava
Valmiste on haitallista muillekin kuin torjuttaville eliöille, minkä vuoksi valmistetta tulee käyttää vain tutkitun tarpeen mukaan.

Torjunnan kynnysarvot:
Ristikukkaiset öljykasvit
Kirpat: 1 kirppa/sirkkataimi (erityisesti, jos käytetään peittaamatonta siementä).
Rapsikuoriainen: Varhaisessa nuppuvaiheessa 1 kuoriainen/kasvi ja juuri ennen kukintaa 2-3 kuoriaista/kasvi.
Rapsikärsäkäs: Ruiskutus juuri ennen kukintaa mikäli kynnysarvo 1 kärsäkäs/4 kasvia ylittyy.
Kaalikoi: 4-6 toukkaa/kasvi. Torjunta usein samanaikaisesti rapsikuoriaisen torjunnan kanssa.

Viljat
Viljankirvat: Kirvojen tullessa kasveihin ja ennen kuin ne ennättävät hakeutua kasvuston tyvelle. Valmistetta käytetään tuomikirvojen torjuntaan vain siinä tapauksessa, jos viruslevinnän vaara on ilmeinen.
Vehnän sääsket: Torjunnan kynnysarvo on 1 sääski/6-7 tähkää. Uusintakäsittely tarvittaessa 4-5 vrk:n kuluttua ensimmäisestä ruiskutuksesta. Ruiskutukset myöhään illalla sääskiaikuisten lentoaikaan 20-24 välillä.
Kahukärpänen: Pienet, pientareiden reunustamat lohkot käsitellään kokonaan, isommilla lohkoilla riittää reuna-alueiden käsittely 1-2 ruiskun työleveyden alalta. Käsittely tehdään viljan ollessa 1-4 -lehtiasteella ja kun lohkolta tarkkailun yhteydessä löytyy kahukärpäsiä. Tarkkailun helpottamiseksi voidaan käyttää esimerkiksi lohkolle asetettavia keltaisia liimapyydyksiä, joista kahukärpäset on helppo tunnistaa. Käsittely tulee tehdä tyynellä ja lämpimällä säällä, jolloin kahukärpäset ovat parhaiten ruiskutuksella tavoitettavissa.
Viljakukko: Torjunnan kynnysarvo on 0,5-1 toukkaa/korsi eli 15-20 aikuista kuoriaista/m2 juuri ennen lippulehtivaiheen alkua. Torjuntaan ryhdytään toukkavaiheessa ennen kuin isot toukat ennättävät lippulehdille. Esiintyminen voi olla paikoittaista, joten lohkon huolellinen tarkastaminen on tärkeää turhan käsittelyn estämiseksi.
Herne
Hernekärsäkkäät: Torjunta taimiasteella aikuisten kärsäkkäiden ja ensimmäisten vioitusten esiintymisen mukaan. Pellon reunaosien ruiskutus on usein riittävä. Ruiskutus voidaan toistaa tarvittaessa. Hernekääriäinen: Torjunta kukinnan aikana klo 21-06 välillä. Torjunnan ajoitus ja tarve arvioidaan feromonipyydysten avulla. Ohjeellinen torjunnan kynnysarvo ruokaherneen tuotannossa on 50-100 kääriäistä/pyydys. Valmistetta ei käytetä herneellä yksinomaan hernekirvan torjuntaan.
Kumina
Kuminakoin toukat: Torjunta ennen kukintovarren esilletuloa. Toukat alkavat kuoriutua, kun tehoisa lämpötilasumma on ylittänyt 130 C. Kuminakoiaikuisten esiintymistä lohkolla seurataan liimapyydyksillä. Jotta ruiskute tavoittaisi paremmin kasvin sisällä olevat toukat, on ruiskutuksessa käytettävä vettä vähintään 300 l/ha ja ruiskutuspaineen oltava 3 bar. Torjuntakäsittely on uusittava noin viikon kuluttua.    
Vihanneskasvit
Porkkanakemppi: Torjuntakynnys 5 kemppiä/5 pyydystä/viikko. Porkkanakempin tarkennettu torjunta ja siinä onnistuminen edellyttää lohkokohtaista tarkkailua keltapyydysten avulla. Tarkkailuun on ryhdyttävä porkkanan taimettuessa ja sitä jatketaan normaalisti heinäkuun puoliväliin asti tai kunnes kemppejä ei enää löydy pyydyksistä.
Porkkanakärpänen: Torjuntakynnys on 5 kpl/pyydys/viikko. Porkkanakärpästen tarkkailussa käytetään esimerkiksi keltapyydyksiä. Pyydyksiä tarvitaan 3-5 kpl/viljelylohko. Porkkanakärpäsen torjunta ei normaalisti ole tarpeen varhaisporkkanan tuotannossa, koska niiden toukat eivät ehdi vioittamaan kasveja.
Kaalikasvit
Kaalikoi: Torjuntaruiskutus tehdään, kun perhosia löytyy liimapyydyksistä tai kun toukkia alkaa esiintyä kasvustossa.
Lasinalaiskasvit Integroidussa tuholaistorjunnassa on huomioitava aineen haitallinen vaikutus torjuntaeliöihin. Varoaika torjuntaeliöille on 8-12 viikkoa.

Huomautukset
Valmisteella on kasvihuoneessa suoritettava koe muutamalla kasvilla niiden kestävyyden selvittämiseksi. Valmiste on vahingollista petopunkeille. Valmiste tehoaa parhaiten viileällä säällä. Ruiskutus on edullisinta tehdä aamulla tai illalla. Alin varastointilämpötila on 0 C. Kasvinsuojeluaineella käsiteltyjä havupuun taimia saa myydä tai luovuttaa vain pakkauksessa, joka on varustettu painetulla lipukkeella, johon oranssinkeltaiselle, mustareunaiselle pohjalle on mustalla painettu selvästi erottuva teksti: ”Sisältö käsitelty haitallisella ja ympäristölle vaarallisella Maatilan Syhalotriini 2 –valmisteella, jonka tehoaine on lambda-syhalotriini”. Taimia käsiteltäessä on käytettävä pitkävartisia suojakäsineitä. Pakkaukset on hävitettävä viemällä yleiselle kaatopaikalle.

Rekisteröity kulttuurien osaltaMenekkiEnnen satoa
Syysvehnä50 - 100 ml14
Kevätvehnä50 - 100 ml14
Syysruis50 - 100 ml14
Kevätruis50 - 100 ml14
Syysruisvehnä50 - 100 ml14
Kevätruisvehnä50 - 100 ml14
Syysohra50 - 100 ml14
Kevätohra50 - 100 ml14
Syyskaura50 - 100 ml14
Kevätkaura50 - 100 ml14
Herneet50 - 100 ml3
Kumina50 - 75 ml14
Porkkanat50 - 100 ml14
Perunat75 - 125 ml7
Kaali, lehtikaali37 - 75 ml7
Lanttu37 - 75 ml14
Nauriit37 - 75 ml14
Sokerijuurikkaat70 ml14
Sipulit50 - 75 ml14
Purjot50 - 75 ml14
Mansikat75 - 150 ml14
Vadelmat75 - 150 ml14
Karviaismarjat75 - 100 ml14
Mustaherukat75 - 100 ml14
Valkoherukat75 - 100 ml14
Punaherukka75 - 100 ml14
Kurkut0 ml4
Tomaatit0 ml7