Talius

Valmistaja
Others
Kategoria
Fungsidit
Rekisteröity kunnes
2023-07-31
Rekisteröintinumero
3307
Aktiiviset materiaalit
Linkit

Käyttötarkoitus
Viljanhärmän torjuntaan syys- ja kevätvehnällä, syys- ja kevätohralla, kauralla ja syysrukiilla ja ruisvehnällä.

Käytön rajoitukset
Varoaika viljoilla: Vehnällä, rukilla ja ruisvehnällä valmistetta ei saa käyttää kehitysasteen BBCH 59 (tähkä/röyhy kokonaan ulkona tupeesta) jälkeen, ohralla, ja kauralla valmistetta ei saa käyttää kehitysasteen BBCH 49 (tähkän ensimmäiset vihneet näkyvissä) jälkeen.

Käyttöohje
TALIUSTM - valmisteen tehoaine prokinatsidi kuuluu kinatsoliineihin. Valmisteella on sekä ennaltaehkäisevä että parantava vaikutus. Prokinatsidillä on paikallissysteeminen vaikutus ja T se tehoaa lehden läpi (translaminaarisesti). Valmiste vaikuttaa sieni-itiöiden elinvoimaan ja niiden itämiseen niin, ettei rihmasto tunkeudu lehteen eikä tartuta kasvia taudilla. TALIUSTM torjuu viljan härmää (Blumeria graminis), ja sitä käytetään ennaltaehkäisevästi ennen kuin tauti on levinnyt kasvustoon. Jos härmä on ehtinyt levitä kasvustoon on TALIUSTM:ta käytettävä tankkiseoksessa sellaisen valmisteen kanssa, jolla on kuratiivinen eli parantava vaikutus. TALIUSTM -valmisteella on usein vahvistavaa vaikutusta yhdessä muiden valmisteiden kanssa. Ohjeiden mukaisesti ruiskutetun TALIUSTM -valmisteen suojaava vaikutus kestää 4 – 6 viikkoa. Käsittely tehdään ennaltaehkäisevästi. Viljan on oltava hyvässä kasvussa, eikä kärsivää tai vahingoittunutta kasvustoa, esim. kuivuuden, runsaiden sateiden, hallan tai ravinnepuutoksen johdosta, pidä ruiskuttaa. Valmisteen pitkäaikaisvaikutus riippuu käyttömäärästä ja tautipaineesta sekä viljan kehitysasteesta. Sateenkestävyys: Valmiste on sateenkestävä sen kuivuttua, yleensä noin ½ - 1 tuntia ruiskutuksen jälkeen. Älä ruiskuta märkään kasvustoon, jos se ei pääse kuivumaan parin tunnin sisällä. Lämpötila: TALIUSTM -valmistetta voidaan käyttää lämpötilan ollessa yli 6°C ja kasvuston ollessa hyvässä kasvussa. Teho ei muuten ole kovin lämpötilariippuvainen. Kirkkaalla auringonpaisteella tai päivälämpötilan ylittäessä 25°C on ruiskutus tehtävä myöhään illalla tai aikaisin aamulla. Käyttömäärä, vesimäärä ja ruiskutusajankohta Noudata alla olevan taulukon ohjeita. Tarkista valmisteen tehoa jättämällä vähintään 25 neliömetrin käsittelmätön alue peltoon.

Ruiskutusajankohta
Kevät- ja syysvehnällä, rukiilla ja ruisvehnällä TALIUSTM -valmistetta voidaan käyttää kehitysasteelle BBCH 59 (tähkä/röyhy kokonaan ulkona tupesta) asti, sekä ohralla ja kauralla kehitysasteelle BBCH 49 (ensimäiset vihneet näkyvät) asti. Vilja ruiskutetaan ennaltaehkäisevästi kun härmätartunta on odotettavissa (seuraa neuvojien ennusteita ja suosituksia) tai viimeistään kun ensimmäiset härmäoireet havaitaan. Käsittelyajankohta määräytyy tavallisesti härmätaudin mukaan, mutta ensimmäinen ruiskutus on yleensä tehtävä siitä alkaen, kun pensomisvaiheessa on viisi sivuversoa alkavaan korrenkasvuun asti (BBCH 25 – 30). Joskus härmä iskee myöhemmin ja silloin vilja on käsiteltävä härmävaroituksen jälkeen. Härmänkestäviä lajikkeita ruiskutetaan useimmiten kerran ja vähän myöhemmin – kun lippulehden näkyy (BBCH 37). Syysviljojen ensimmäinen ruiskutus tehdään optimaalisesti kehitysasteella BBCH 25 – 45. Toinen ruiskutus tehdään 4 – 6 viikon kuluttua jos/kun tulee uusi härmävaroitus.

Käyttömäärä ja vesimäärä
Valmisteen käyttömäärä syys- ja kevätvehnällä, rukiilla ja ruisvehnällä on 0,125-0,25 L/ha / käsittely, ja korkeintaan 2 käsittelyä / vuosi. Suurin käyttömäärä syys- ja kevätohralla ja kauralla on 0,125 / käsittely ja korkeintaan 2 käsittelyä / vuosi, tai kertakäsittelynä 0,25 L/ha. Vesimäärä on 100 – 300 l/ha. Käytä korkeinta vesimäärää tiheässä kasvustossa hyvän peiton varmistamiseksi. Täydellä annoksella TALIUSTM -valmisteella on hyvä pitkäaikaisvaikutus. Alemmilla käyttömäärillä vaikutusaika lyhenee.

Tankkiseokset
Lue aina seoskumppanin myyntipäällysteksti ennen sekoittamista ja kysy tarvittaessa lisätietoja paikalliselta DuPont-edustajalta. Vältä valmisteiden sekoittamista herkillä kasvustoilla. Useamman kuin kahden valmisteen seoksissa riski sakkautumien ja paksuuntumien yms. aiheuttamiin suutinten ja siivilöiden tukoksiin kasvaa. Resistenssin kehittymisen ehkäisemiseksi on TALIUSTM -valmistetta käytettävä yhdessä toisen valmisteen kanssa, jolla on eri vaikutusmekanismi, tai ohjelmassa johon sisältyy eri vaikutustapaa omaavia valmisteita. Seos toisten aineiden kanssa varmistaa laajemman tehon mukaan lukien tehon muihin sienitauteihin. Mahdollisia seoskumppaneita ovat ACANTO, PROLINE 250 EC ja BUMPER 25 EC. TALIUSTM vahvistaa usein muiden valmisteiden tehoa. Käyttökokemusten perusteella TALIUSTM -valmistetta voidaan myös ruiskuttaa yhdessä rikkakasviaineiden kuten ALLY, EXPRESS, RATIO SX, CDQTM SX, BALANCE SX ja GRATIL kanssa, useimpien viljoille hyväksyttyjen hyönteisten torjuntaan hyväksyttyjen valmisteiden kanssa sekä kasvunsääteiden kuten MODDUS M ja CERONE kanssa. Sekoitettaessa mangaanisulfaatin kanssa voidaan käyttää maksimissaan 2 kg/100 l vettä, eikä kiinnitettä pidä käyttää. Koskaan ei pidä sekoittaa useampaa kuin kahta tuotetta. Muista, että ruiskutusajankohta on valittava härmätaudin kehityksen perusteella eikä mahdollisten tankkiseosten mukaan. Erilaiset tekijät kuten veden laatu, lämpötila, kovuus jne voivat vaikuttaa seokseen. Tee siksi aina koeseos ensin. Lue aina myös seoskumppanin myyntipäällysteksti. Älä koskaan sekoita TALIUSTM -valmistetta useamman kuin yhden kasvinsuojeluaineen kanssa.

Ruiskutusnesteen valmistus
Ravistettava ennen käyttöä. Ruiskun säiliö täytetään ensin puolilleen vedellä, minkä jälkeen valmiste lisätään sekoituspumpun käydessä. Ruiskutettaessa käytetään viuhkasuuttimia, noin kolmen baarin painetta ja 6 km/h ajonopeutta sekä 1 l/min antavaa suutinta, jolloin vesimäärä on n. 200 l/ha.

Ruiskun puhdistus: Puhdista ruisku huolellisesti heti ruiskutuksen jälkeen. Huolehdi, ettei pesu- tai huuhteluvesi pääse vahingoittamaan puita tai muita arkoja kasveja. Huolehdi myös ettei se joudu pinta- tai pohjavesiin.
1. Ruiskutustyön jälkeen ruisku huuhdellaan huolellisesti puhtaalla vedellä, mikäli mahdollista jo pellolla; huuhteluvesi voidaan tyhjentää äsken käsiteltyyn kasvustoon. Pese ruisku ulkopintaa myöten. Avaa kaikki venttiilit/hanat ja aja pesunestettä näiden läpi, puhdista myös kaikki letkut. Tyhjennä ruisku pesu-/huuhteluvedestä joka pesu- ja huuhtelukerran jälkeen.
2. Täytä ruisku vedellä, lisää 0,5 l All ClearTM Extra Ruiskunpesu per 100 l vettä, huuhtele letkut ja puomi, täytä säiliö vedellä ja anna pesunesteen seisoa ruiskussa 15 minuuttia sekoittajan käydessä. Tyhjennä ruisku puomiston kautta, huuhtele tankki ja puomisto puhtaalla vedellä.
3. Suuttimet, sihdit ja suodattimet on pestävä erillään omassa pesunesteessä, käytä samaa puhdistusainetta ja käyttömäärä kuin tankin pesussa.
4. Toista kohta 2.
5. Huuhtele ruisku perusteellisesti viiden minuutin ajan samalla kun vesi lasketaan puomista/suuttimista ulos.
Ruiskun pesu helpottuu huomattavasti, mikäli ruiskussa on huuhtelusuutin, koska se säästää vettä ja aikaa. Sen sijaan että tankki täytetään vedellä (kohdassa 2 ja 4 yllä), käytetään vain 10 – 15 % vettä tankin tilavuudesta. (1000 litran ruiskuun käytetään 100 – 150 litraa vettä ja 0,5 – 1 l All Clear Extra per 100 l vettä). Sen jälkeen kun letkut ja puomisto on huuhdeltu pesuliuoksella, anna pumpun ja pesusuuttimen käydä noin 15 minuutin ajan, ennen kuin se tyhjennetään puomiston/suutinten kautta. Huuhtelusuutinta voidaan myös käyttää ruiskun huuhtelemiseen puhtaalla vedellä, jolloin ruiskun tankki varmasti tulee huuhdeltua joka puolelta. Pesu- ja huuhteluvedet voidaan tyhjentää sellaiselle alalle missä se ei voi vioittaa puita tai arkoja kasvustoja. Varmista ettei pesuvesi saastuta vesistöjä, kaivoja tai viemäreitä.

Rekisteröity kulttuurien osaltaMenekkiBbch
Syysvehnä0.125 - 0.25 l59
Kevätvehnä0.125 - 0.25 l59
Syysruis0.125 - 0.25 l59
Kevätruis0.125 - 0.25 l59
Syysruisvehnä0.125 - 0.25 l59
Kevätruisvehnä0.125 - 0.25 l59
Syysohra0.25 l49
Kevätohra0.25 l49
Syyskaura0.25 l49
Kevätkaura0.25 l49