Didimellás betegség
Didymella bryoniae

TÜNETEK
A Didymella bryoniae egy levélkórokozó, amely valamennyi kabakos növényfajt megfertőzheti. Fertőződés után a fiatal csíranövényeken hamar jelentkezhet a palántadőlés. Idősebb növényeken a leveleken fellépő tünetek kerek, vörösesbarna vagy fekete, sárga udvarral övezett foltok formájában jelentkeznek. Idővel ezek a foltok kiszáradnak, megrepedeznek és kiesnek, ami olyan hatást kelt, mintha átlyukasztottálk volna a levelet. A levélszéli fertőzések hervadással kezdődnek, majd folytatódnak a középpont felé, levélfoltosságot okozva. A fertőzött szárakon üszkös foltok alakulhatnak ki, amelyek jellegzetes piros vagy barna ragacsos váladékot termelnek. A súlyosan fertőzött szárakat átölelheti a folt, ami a szár elhalását eredményezheti. Apró termőtestek (piknídiumok vagy pszeudotéciumok) alakulnak ki a fertőzött levél- vagy szárszövetekben. A növényeken megjelenő tünetek a kisméretű, vizenyős, ovális vagy körkörös foltoktól a nagy nekrotikus részekig terjedhetnek. A foltok belsejében fekete termőtestek jöhetnek létre. A fertőzés a virág felőli hajtás lágyuláshoz vezethet, amely barna vagy zöld lehet. Ha a kocsány megfertőződik, a termés elcsökevényesedhet.

A BETEGSÉG KIALAKULÁSÁNAK FELTÉTELEI
Szabadföldi termesztés: a gomba a fertőzött kabakos növények maradványain és árvakelésű egyedein telel át. Ez a kórokozó a vetőmag által is terjedhet. A metszés, a rovarok vagy a szántóföldi munka által okozott sérülések ideális fertőzési pontok lehetnek a gomba számára. A betegség a szabadföldi termesztésben mérsékelt hőmérsékleten és csapadékos időben lehet a legsúlyosabb. A fertőzéshez a legideálisabb hőmérsékleti tartomány a 20–25 °C. Hajtatott kultúrák: az alacsony éjszakai hőmérséklet és a magas páratartalom kedvez a betegség kialakulásának. A kinyílt virágok fertőződése súlyos minőségi problémákat okozhat a termésben és eladhatatlanná teheti azt.

VÉDEKEZÉS
Kerülje az esőztető öntözést. Váltson kabakosok helyett nem érzékeny gazdanövényekre legalább három évre a betegség ciklusának megszakítása érdekében. Gyérítse a gyomokat és távolítsa el a vadon termő kabakosokat a potenciális termőföldekről. Alkalmazzon megelőző gombaölő permetezési programot. Használjon gombaölővel kezelt vetőmagot. A hajtatott kultúrák esetén talajfertőtlenítést ajánlott végezni, és szigorú higiéniai követelményeket kell bevezetni az eszközökre és a személyzetre vonatkozóan.