Fehér sömör
Albugo candida

TÜNETEK
A fehér sömör minden ismert keresztesvirágú növényt fertőzhet. A betegség azonban retken, tormán, mustáron és tarlórépán a leggyakoribb. Tünetei a klorotikus vagy üszkös foltok a levélszíneken. Később ezek a foltok a levelek fonákán, a száron és virágrészeken is megjelennek. A ezek az üszkös foltok felszakítják a gazda bőrszövetét, majd keskeny sávokban sporangiumokat tartalmazó fehér, krétaszerű por lesz látható. Esetenként az érintett levélrészek megduzzadnak és deformálódnak. A retken az A. candida a gyökér golyvaszerű megdagadását okozza. A virágszárak deformálódnak és a virágok agancsszerű megjelenésűek lesznek.

A BETEGSÉG KIALAKULÁSÁNAK FELTÉTELEI
E betegség elsődleges fertőzési forrásai az oospórák, amelyek hosszú évekig élnek a talajban vagy magok szennyező anyagaiként. A fertőzésnek általában kedvez a hűvös [13–18 °C], nedves idő, ez utóbbi hosszan tartó harmatos vagy ködös időszakokkal. A sporangiumok az üszkös foltokon jönnek létre és a szél, az eső vagy a rovarok által terjednek tovább a szomszédos növényekre.

VÉDEKEZÉS
Használjon az Albugo candida gombától mentes vetőmagot. Dolgozza be a növényi maradványokat és szabályozza a keresztesvirágú gyomokat. Ha lehet, váltson huzamosabb időre nem gazdaként szolgáló növényekre. A betegség féken tartásához használjon gombaölőt.