Fainare americana

Sphaerotheca morsuvae

Răspândire: Se găseşte frecvent în plantaţiile de coacăz şi agriş, producând pagube importante în anii favorabili bolii, prin defolierea timpurie (iulie-august) a tufelor de coacăz şi agriş.
Simptome: Boala se manifestă pe frunze, lăstari şi fructe. Primele simptome apar către sfârşitul primăverii sub forma unei pâsle, la început albicioasă-cenuşiu, care apoi devine pulverulentă, din cauza formării conidiilor. Cu timpul, pâsla miceliană de pe lăstari se brunifică. Lăstari atacaţi nu se mai dezvoltă. Frunzele atacate sunt acoperite de obicei pe toată suprafaţa lor de o pâslă fină, albicioasă-gălbuie. Frunzele rămân mici, se încreţesc, si cad de timpuriu. Fructele, în condiţiile unui atac puternic, pot fi atacate în toate fazele de dezvoltare, îndeosebi către maturare. Ele pot fi acoperite parţial sau total de o pâslă groasă, albicioasă-gălbuie la început apoi brună, datorită formării periteciilor ciupercii. 
Agentul patogen: Boala este produsă de ciuperca Sphaerotheca mors-uvae (Schw) Berk; petele albicioase de pe suprafaţa organelor atacate sunt formate din miceliul ciupercii, care se dezvoltă ectoparazit. Pe miceliu se diferenţiază conidiofori purtătorii de conidii de tip oidium. Conidiile sunt unicelulare, incolore, cilindrice. În pâsla miceliană mai târziu se diferenţiază periteciile ciupercii, care sunt complet închise, brune, cu apendice simpli, bruni, filamentoşi. În interiorul periteciilor se formează o singură ască ovoidală, mare, cu câte 4-8 ascospori, elipsoidali, unicelulari, hialini. Timpul cald şi umed favorizează mult boala. Infecţiile de la un an la altul sunt asigurate de peritecii şi de miceliu de rezistenţă de pe lăstari.

Plant Protection Products