Patarea rosie a frunzelor de prun

Polystigma rubrum

Răspândire: Se întâlneşte frecvent în plantaţiile de prun unde nu se aplică tratamente chimice, începând cu decada a III-a a lunii aprilie, îndeosebi la soiurile sensibile.
Simptome: Boala se manifestă pe frunze, prin apariţia unor pete galbene-verzui, apoi roşii-cărămizii (de unde vine numele bolii). Ţesutul este mai îngroşat, casant, uşor bombat spre faţa inferioară a limbului. Numărul petelor oscilează între 1 -13, frecvent 6 - 8. În condiţiile unui atac puternic se constată o defoliere timpurie, şi în final fructele cad. În dreptul petelor, pe faţa inferioară a frunzelor, apar nişte punctişoare, mici, brune ce reprezintă deschiderile picnidiilor. Către sfârşitul verii, ţesutul din dreptul petelor se colorează, începând din centru, în brun-negricios. Agentul patogen: Boala este produsă de ciuperca Polystigma rubrum (Pers.) DC., formă picnidiană - Polystigmina rubra (Desm.) Sacc. Din loc în loc, în stromă se formează picnidiile, ovoide, cu numeroşi picnospori, filamentoşi, unicelulari, hialini, încovoiaţi la capăt, sub formă de bastonaş; prin picnospori se răspândeşte în cursul verii. Ioan Bobeş (1962), arată că picnosporii nu sunt capabili în orice condiţii să producă infecţia. Acestea sunt realizate numai de ascospori, pe măsură ce ajung la maturitate. În timpul iernii, în interiorul picnidiilor golite se formează un filament ascogonal, iar în primăvară apar periteciile, cu numeroase asce clavate, care conţin 8 ascospori, unicelulari, elipsoidali, incolori, ce se maturizează eşalonat şi sunt proiectaţi pe timp umed. 
În primăvară, aproape după scuturarea petalelor, ascosporii maturi germinează în picătură de apă şi produc infecţii pe frunză.

Plant Protection Products