Paduchele verde al piersicului

Myzodes persicae

Paduchele verde al piersicului- Myzodes persicae
Raspandire: Specie raspandita in Europa, Asia, America de Nord, Africa si Australia. In tara noastra se intalneste frecvent in toate regiunile, atacand un numar mare de specii de plante lemnoase si ierboase, atat in camp, cat si sere si rasadnite.

Descriere: Formele aptere au corpul oval latit, putin globulos, de 1.4-2 mm lungime si de culoare verde-deschis sau verde-inchis. Formele aripate au capul si toracele de culoare neagra, abdomenul galben-verzui, cu pete laterale si cu benzi transversale, care median se unesc intr-o pata mare, de culoare neagra.

Biologie si ecologie: Este o specie migratoare si ierneaza sub forma de ou de rezistenta. Ouale de iarna depuse pe piersic eclozeaza incepand cu prima sau a doua decada a lunii martie. Forma fundatrix da nastere pe cale vivipara la mai multe generatii de fundatrigene in decurs de 3-4 saptamani. Ultima generatie de femele aripate migreaza pe diferite specii de plante ierboase, cultivate si spontane, unde se inmultesc pe cale partenogenetica vivipara dand nastere la mai multe generatii de femele aripate si aptere. Toamna, incepand cu a treia decada a lunii septembrie, pana in luna noiembrie, apar femelele sexuate, care dupa copulatie depun oul de iarna.

Plante atacate si daune: Este o specie polifaga, ataca peste 240 specii de plante, fiind preferate in mod deosebit piersicul, caisul, tomatele, vinetele, ardei, cartof, tutun, salata, mazare, fasole, spanac, etc. Paduchele formeaza colonii pe partea inferioara a frunzelor, pe care le inteapa sugand seva. Datorita atacului tesuturile se necrozeaza, iar frunzele se rasucesc, daca atacul este puternic, frunzele se ingalbenesc si se usuca. Pe langa pagubele directe, transmite si diferite virusuri, care produc mozaicul la unele plante (cartof, tomate).

Plant Protection Products