Rozerotvlekkenziekte

Fusarium culmorum

Herkenning. Bij prei is een viertal bladvlekkenziekten bekend, namelijk: fluweelvlekken; papiervlekken; purpervlekken; zwarte strepen. Ook roest en Fusarium, in België roze rot genoemd, kunnen het blad van de plant aantasten. Deze zwakteparasiet kan al vroeg toeslaan, maar moet daartoe geholpen worden door bijvoorbeeld uienvliegaantasting of wortelverbranding om de plant binnen te kunnen dringen. De schimmel overleeft lange tijd in de grond op plantenafval en tast zowel de wortels als de bladeren aan. Op de voet van de plant en/of op de schacht ontstaat een roodpaarse verkleuring. Op het blad zijn in de lengterichting roze verkleuringen te zien. De roze kleur is het gevolg van door de schimmel afgescheiden kleurstof. Het aangetaste deel van de plant sterft af. Door secundair optredende bacteriën kan de hele plant gaan rotten. Getracht moet worden een aantasting te voorkomen.

Levenswijze. Als het plantmateriaal gezond is treedt vrijwel nooit veel schade op. De primaire aantasting heeft meestal plaats op het zaaibed in de maanden april en mei. In juni en juli kan er een veldinfectie voorkomen en gedurende het najaar zet de aantasting zich verder door in de vorm van bacteriële aantastingen.

Maatregelen. Mits tijdig met de bestrijding wordt begonnen, kunnen de meeste ziekten redelijk in de hand worden gehouden. Indien de bestrijding chemisch gebeurt, moet wel aan een aantal noodzakelijke voorwaarden worden voldaan. Spuiten met het meest effectieve middel, waarbij zoveel mogelijk wordt afgewisseld om resistentie tegen middelen te voorkomen, met de vereiste dop in de juiste richting met voldoende druk op een goed gekozen tijdstip is daartoe een vereiste. Nooit zal gespoten mogen worden wanneer er nachtvorst wordt verwacht. Belangrijke bestrijdingsmaatregelen zijn een goede vruchtwisseling en een goede structuur een effectieve uienvliegbestrijding op het plantenbed en het voorkomen van beschadigingen. De chemische bestrijding bestaat uit het aangieten van de planten met een gewasbeschermingsmiddel in de ponsgaten. Indien op andere wijze wordt geplant, is het advies om de wortels van de prei planten gedurende 10 minuten te dompelen. Na het dompelen moeten de planten direct worden geplant. De restanten dompelvloeistof kunnen uitgereden worden over het perceel waar nog prei geplant moet worden.

Gewasbeschermingsmiddelen