Bloedvlekkenluis

Dysaphis devecta

Kenmerken
Het voorhoofd is w-vormig en heeft een zwak ontwikkelde middenknobbel en voorhoofdsknobbels. De kogelvormige ongevleugelde levendbarende vrouwtjes hebben antennes die uit zes leden bestaan en circa 0,6 maal de lichaamslengte hebben. Het laatste antennelid is ongeveer 1,5 maal zo lang als een sifonen. De sifonen zijn kort, subcilindrisch, vrij grof, ongeveer 1/10 maal de lichaamslengte en tot twee maal zo lang als de cauda. De cauda is vijfhoekig en bezet met vier tot zes haartjes. De kleur van de bladluis is blauwachtig. Het lichaam is bedekt met een grijsachtig wit wasachtig poeder. De kop, antennen, sifonen, cauda en poten zijn donker. Ongevleugelde vrouwtjes en gevleugelde vrouwtjes zijn grotendeels gepigmenteerd op het midden van de rug van het achterlijf, wat in individuele gevallen enigszins kan variëren.

Levenscyclus
De bloedvlekkenluis overwintert als eitje op de appel. In het voorjaar, bij het zwellen van de knoppen komen de eitjes uit en ontwikkelen zich dan tot ongevleugelde vormen. Deze stammoeders zijn verantwoordelijk voor een eerste fase van galvorming doordat zij het uiteinde van een jong blad naar beneden ombuigen. Hun nakomelingen verlaten deze gal en veroorzaken de typisch rood gekleurde opgerolde bladranden. Deze tweede generatie en de volgende bestaan uit ongevleugelde, gevleugelde en alatiforme (lijken morfologisch qua bouw gevleugeld, maar toch vleugelloos) vrouwtjes. 's Zomers worden er in de vierde generatie gevleugelde mannetjes en geslachtelijk voortplantende vrouwtjes voortgebracht. Deze ovipare vrouwtjes verlaten de gal na de bevruchting en leggen hun eitjes in diepe spleten van de bast, wat soms al in de maand juni kan gebeuren. Er is geen overwintering als levendbarende vorm gemeld. Waardplant (winter en zomer) Appel Levenscyclus Holocyclisch

Schade
De zuigactiviteit van deze bladluis veroorzaakt rode gallen op de waardplant. Sommige andere soorten, die naar secundaire waardplanten migreren, veroorzaken ook gallen op hun primaire waardplant en brengen ernstige schade toe aan de appelproductie. Maar de bloedvlekkenluis brengt geen ernstige schade toe aan de appelproductie.

Gewasbeschermingsmiddelen