Jacobskruiskruid

Jacobaea vulgaris

Herkenning. Een nieuw onkruid in grasland is Jacobskruiskruid. Dit onkruid is giftig voor vee. In het onkruid zitten bepaalde glycosiden, dit zijn chemische stoffen die leverbeschadiging kunnen veroorzaken. In het onkruid zitten bepaalde glycosiden, dit zijn chemische stoffen die leverbeschadiging kunnen veroorzaken. Elke inname zorgt voor een zekere leverbeschadiging. Bij opname van een grote hoeveelheid in korte tijd is het gif acuut dodelijk. Bij inname van kleine hoeveelheden kan het na jaren sterfte tot gevolg hebben. De problemen treden vooral op bij het voeren van bijvoorbeeld hooi of kuilgras, dat afkomstig is van (beheers)percelen, die besmet zijn met het onkruid. Bij begrazing worden de planten door het vee gemeden en treedt de vergiftiging niet op. Schapen zijn minder gevoelig. Het onkruid is mogelijk verspreid met zaadmengsels voor bermen en wegtaluds.

Levenswijze. Jacobskruiskruid is een tweejarig onkruid. Dat wil zeggen, dat het onkruid het eerste jaar ontkiemt en een rozet vormt en in het tweede jaar doorschiet en tot zaadvorming komt.

Maatregelen. Belangrijk is in de omgeving van het bedrijf de eerste bloeiende planten uit te trekken, waardoor besmetting van eigen percelen wordt voorkomen. Bij het uittrekken van jacobskruiskruid moeten handschoenen gedragen worden, omdat de giftige stoffen ook door de menselijke huid worden opgenomen.