Vertimec

Produsent
SYNGENTA
Registrert til
Registreringa er utgått
Registreringsnummer
2010.21.14
Aktive stoff
Lenker
Mot amerikansk blomstertrips, minerfluer, spinnmidd og dvergmidd (f.eks. skuddtoppmidd og cyclamenmidd), veksthusmellus og bomullsmellus i prydplanter i veksthus.
Mot jordbærmidd i jordbær på friland, i veksthus og plasttunnel.
 
BRUKSANVISNINGEN
 
Prydplanter
BRUKSOMRADE: Behandling straks angrep oppstår. Preparatet sprøytes på plantematerialet med dyse vanningssystem, lavtrykks­ eller høytrykkssprøyte. God dekking av plantemateriale er nødvendig for å få god effekt.
DOSERING: Bland ut 25-­50 ml preparat pr. 100 l vann. Doseringen skal ligge mellom 50 og 150 liter sprøytevæske per daa avhengig av størrelsen på kulturen. Fjerning av knopper og blomster og beskjæring av bladverket før behandling vil sannsynligvis gi bedre effekt av midlet.
Behandlingen gjentas etter behov (minimum 7 dagers mellomrom). For å redusere risikoen for resistensutvikling skal Vertimec® brukes kun 2 ganger per vekstsesong. Se resistensavsnittet vedr. antall behandlinger.
 
Jordbær på friland, i veksthus og plasttunnel
BRUKSOMRADE: Mot jordbærmidd sprøytes etter siste høsting i vekstsesongen. Gjenta sprøytingen 7­10 dager senere.
DOSERING: 100­-120 ml/daa i 100 liter vann. Sørg for god dekning av sprøtevæske på bladverket med sprøytetrykk på 8­10 bar. Det anbefales å tilsette klebemiddel for at sprøytevæsken skal trenge ordentlig inn blant de hårete bladene. Vertimec® bør kun brukes 2 ganger per vekstsesong. Det anbefales å veksle med andre midler med annen virkemekanisme for å unngå resistens (se resistensavsnittet).
 
GENERELLE INSTRUKSJONER
 
BRUKSOMRÅDE:
Mot amerikansk blomstertrips, minerfluer, spinnmidd og dvergmidd (f.eks. toppskuddmidd og cyclamenmidd), veksthusmellus og bomullsmellus i prydplanter i veksthus. Mot jordbærmidd i jordbær på friland, i veksthus og plasttunnel. Behandlingsfrist: Jordbær etter høsting.

VIRKEOMRÅDE
 Amerikansk blomstertrips, minerfluer, spinnmidd, dvergmidd (f.eks. skuddtoppmidd og cyclamenmidd), veksthusmellus og bomullsmellus og jordbærmidd.

VIRKEMÅTE
Vertimec® hemmer overføring av impulser mellom nerveceller og mellom nerveceller og muskelceller slik at insektene lammes og dør. I motsetning til mange andre insektsmidler så virker Vertimec® mot insekter som er resistente mot acetylkolinesterasehemmere (karbamater og fosformidler). Vertimec® har kontakt­ og magevirkning mot bladlevende nymfer og minerfluelarver, men virker ikke på egg, jordboende stadier eller voksne.
Larvene og nymfene slutter å spise kort tid etter behandling, men det kan ta 3­4 dager før full virkning sees. Midlet trenger inn i bladvevet (dybdevirkning), men er ikke systemisk.

NYTTEORGANISMER
Direkte kontakt med sprøytevæsken er farlig for pollinerende insekter og de fleste nyttedyr (rovmidd, rovteger, gallmygg og snylteveps). Ettervirkningen er opptil 6 uker for rovtegen Macrolophus caloginosus. Abamektin er skånsomt mot jordboende rovmidd og nyttenematoder.

RESISTENS
Vertimec® inneholder abamektin, som tilhører middelgruppe 6: Avermektiner og milbemyciner. Ensidig bruk av ett middel, eller en gruppe midler med samme biokjemiske virkemåte, kan føre til resistens elleren nedsatt følsomhet for midlet/middelgruppen. Det anbefales derfor å veksle mellom midler med forskjellige biokjemiske virkemåter og å bruke alternative bekjempelsesmetoder (dersom dette finnes) i bekjempelsesprogrammet.
Veksthusspinnmidd, amerikansk blomstertrips, veksthusmellus og bomullsmellus: For å forebygge resistensutvikling skal midler i gruppe 6: Avermektiner og milbemyciner maksimalt brukes i 2 behandlingsblokker per år.
Hver behandlingsblokk skal bestå av 1­2 behandlinger som skal utføres innenfor 1. generasjon av skadedyret.

BRUKSRETTLEDNING
Preparatet må ikke brukes på eller over blomstrende vegetasjon.
 
FORSIKTIGHETSREGLER
Bruk vernehansker av polykloropren e.l., øyevern og overtrekksdress ved håndtering og bruk av preparatet. Ved langvarig sprøyting og når det er fare for innånding av damp/sprøytetåke, skal helmaske med kombinasjonsfilter A1/P3 brukes. Tilsølte klær må fjernes og vaskes før bruk. Vask hender og ansikt når arbeidet er ferdig eller avbrytes. Ved uhell eller mistanke om forgiftning kontaktlege eller Giftinformasjonen tlf. 22 59 13 00.

HÅNDTERINGSFRIST
Anbefalt verneutstyr må nyttes dersom en går inn i behandlet område i en periode på 24 timer etter sprøyting. Bruk forkle og lange hansker ved all håndtering av fuktige, behandlede plantedeler.

RENGJØRING
Tomemballasjen skylles minst tre ganger med vann og innholdet tømmes i sprøytetanken. Rester fra sprøytetanken fortynnes om lag 5 ganger med vann og sprøytes ut i henhold tilbruksrettledningen. Skyll sprøyteutstyr med vann etter bruk på et sted som ikke gir fare for forurensning av vannforekomster. Ved skifte av preparat for sprøyting i ømfintlige kulturer må sprøyteutstyret rengjøres med soda,salmiakk eller annet anbefalt vaskemiddel.

AVFALLSHÅNDTERING
Rengjort emballsje bringes til lovlig avfallsanlegg. Plastemballsje kildesorteres. Konsentrerte preparatrester og ikke rengjort emballasje må innleveres til mottak for farlig avfall.

MERK
Vi garanterer at preparatet holder rett kvalitet. Dette innebærer ingen garanti for at preparatet under alle forhold har forventet virkning. Bruksanvisningen er basert på forsøk og erfaring. Hvispreparatet håndteres eller brukes på annen måte eller under andre vilkår enn angitt på etiketten bortfaller vårt ansvar ved eventuell skade.

ANDRE

Lagring
Oppbevares tørt og frostfritt i lukket originalemballasje.

Pakking
1 l
Registrert for kulturerSats
Jordbær1 - 1.2 l