Mana tutunului

Peronospora tabacina

Boala este destul de frecventa in toate tarile cultivatoare de tutun, iar in Romania a fost semnalata in anul 1961.

Simptome: Mana se observa din primele stadii de vegetatie , cand pe primele frunzulite apar pete circulare, galbene, fara margini precise, iar tulpinita se alungeste. Pe rasadurile mai mari, mana se observa prin indoirea varfului frunzulitelor care se acopera in scurt timp cu un pug cenusiu-albastrui, se ingalbenesc si putrezesc.
In camp, atacul este intens in culturile situate pe terenurile umede sau daca acestea se gasesc in luncile raurilor. Pe frunze apar pete galbene, fara margini precise, foarte mari, care prin unire se pot acoperi portiuni mari de frunza.
Pe partea inferioara, petele sunt acoperite de un puf cenusiu-albastrui sau violaceu. Tesuturile parazitate se brunifica si frunzele se usuca.
Agentul patogen: Peronospora tabacina, transmiterea ciupercii de la un an la altul este asigurata de sporii de rezistenta, ce se gasesc in resturile vegetale ramase in camp, iar in cursul vegetatiei de sporii care sunt purtati de vant si de apa de ploaie, asigura infectarea altor organe ale aceleiasi plante sau ale plantelor invecinate.
Prevenire si combatere: Se recomanda plantarea de rasad sanatos care a fost stropit preventiv cu Zeama Bordeleza (0.5%). In camp se fac stropiri alternative cu produsele Alcupral (0.3%), Dithane M45 (0.2%), Captan 80 WDG (0.2%), Merpan 50 WP (0.2%), Ridomil Gold MZ (2.5 kg/ha), Shavit F 72 WP (0.2%).

Produse de protecție a plantelor