Putregaiul cenusiu al strugurilor

Botryotinia fuckeliana

Ciuperca este polifaga si ataca toate organele verzi ale vitei de vie. Atacul cel mai periculos este pe struguri, mai ales toamna cand strugurii intra in parga. Pielita bobului se brunifica, se desprinde usor de pe pulpa si intreg bobul putrezit se acopera de un praf cenusiu reprezentat prin sporii ciupercii. Atacul de putregai cenusiu este favorizat de timpul rece si ploios, cand pagubele pot fi deosebit de mari. In unele podgorii, pagubele s-au ridicat la 70-80 % din recolta. De asemenea, se inregistreaza atacuri puternice in depozitele de fortat vite altoite precum si in pepinierele viticole.

Simptome. In camerele de fortat vite, butasii altoiti prezinta la nivelul scoartei un puf cenusiu, alcatuit din miceliul si sporii ciupercii. Scoarta este putrezita si pe suprafata acesteia apar numerosi scleroti (corpi negri, tari). Alteori, prezenta ciupercii determina formarea sclerotilor in jurul zonei de altoire sau acestia se interpun intre altoi si portaltoi, impiedicand sudura acestor doua componente.

Atacul inceput in serele de fortat poate continua si in scolile de vite, ciuperca impiedicand dezvoltarea normala a frunzulitelor, a lastarului si distrugand calusul ce sudeaza altoiul si portaltoiul. In plantatiile pe rod, sunt atacati ciorchinii, coardele si lastarii ce prezinta lovituri mecanice (grindina sau raniri facute de insecte etc.), miceliul si sporii constituind o puternica sursa de infectie a strugurilor spre toamna.

Produse de protecție a plantelor