Putregaiul moale

Mycogone perniciosa

Putregaiul moale – produs de Mycogone perniciosa, se manifestă atât pe ciuperci în curs de formare, provocând putrezirea şi deformarea butonilor cât şi pe ciuperci ajunse la maturitate, provocând hipertrofii ale stratului himenial. Caracteristic este mirosul cu totul neplăcut pe care îl răspândesc ciupercile afectate.
Boala este foarte agresivă, dacă apare de la primul val de recoltare poate compromite în totalitate cultura.
Se manifestă pe bazidiofructe în toate fazele de dezvoltare.

Simptome: pete brune pe cuticula ciupercilor, pe lamele care devin decolorate, piciorul şi pălăria se deformează, iar pe suprafaţa lor apar pete cenuşii-albe cu aspect pâslos. Butonii se deformează şi devin ca nişte monstruozităţi. Ciupercile se înmoaie – Mole, au o culoare brun-negricioasă şi secretă picături brune, datorate unor bacterii de putrefacţie.

Surse de infecţie: amestecul de acoperire nedezinfectat optim, termic sau chimic, musculiţele, compostul, aerul nefiltrat, nematozii. O ciupercă infectată poate reinfecta un mc de amestec de acoperire. Condiţiile care favorizează boala sunt : umiditatea relativă a aerului ridicată, lipsa ventilaţiei şi temperatura peste 18 grade C în perioada recoltărilor.

Produse de protecție a plantelor