Putregaiul negru
Guignardia bidwelli
Precipitaţiile abundente şi prelungite din ultimele săptămâni, asociate cu temperaturile ridicate, favorizează atacul de putregai negru al viţei-de-vie, cauzat de ciuperca Guignardia bidwelli.Considerată la ora actuală una dintre cele mai grave boli ale viţei-de-vie la nivel mondial, Putregaiul negru sau Blak-rot este o boală de focar cu o epidemiologie caracteristică şi evoluţie rapidă. În condiţiile în care atacul nu este controlat în mod corespunzător, pierderile de recoltă asociate cu această boală sunt dezastruoase.
În podgoriile din România, în urmă cu 10 ani, infecţiile de putregai negru (Blak-rot) erau extrem de rare şi cu importanţă economică minoră. În ultimii ani, pe fondul schimbărilor climatice, atacul s-a extins exploziv. Incidenţa şi severitatea bolii au crescut continuu în unele plantaţii viticole din centrul Transilvaniei, mai ales pe parcursul ultimilor trei ani. Atacul puternic pe frunze din acest an este un semnal de alarmă pentru viticultori.
Simptome: Ciuperca poate infecta toate părţile verzi ale viţei-de-vie, cel mai păgubitor fiind atacul pe boabe. Boala poate fi observată mai întâi pe frunze (iunie) prin apariţia unor pete circulare de culoare maro-roşcat, cu marginile cafenii, cu dimensiuni de 0,5-2 cm. Pe partea superioară a limbului, în dreptul petelor, apar formaţiuni negre, punctiforme, dispuse în cercuri concentrice, constituite din picnidiile şi picnosporii ciupercii. Atacul începe pe frunzele de la baza lăstarului şi se extinde pe cele de la vârf. Pe lăstari, petele care se formează sunt mult alungite. Atacul caracteristic se manifestă pe bobiţe, când acestea ating 2/3 din mărimea normală. Pe boabele atacate apar pete brune, cu nuanţă roşiatică la strugurii coloraţi. În condiţii favorabile, maladia se dezvoltă exploziv, atacul propagându-se rapid de la un bob la altul. Boabele atacate au un aspect deshidratat. Pe timp uscat, boabele atacate se înnegresc şi se mumifică, iar pe timp umed ele putrezesc în totalitate.










