Molia minieră a frunzelor

Tuta absoluta

Tuta absoluta esteun daunator devastator pentru tomate, ardei, vinete si cartofi. Originar din America de sud, reprezinta o amenintare serioasa pentru productia de tomate, odata cultura afectata. Per an, prezinta 10-12 generatii (in functie de conditiile meteo), iar fiecare femela poate depune 250-300 oua. Daunatorul poate avea efecte devastatoare in culturile de tomate atat in solarii si sere cat si in camp. Eficacitatea insecticidelor este limitata din cauza gradului de atac dar si de rapiditatea cu care in populatia de daunatori apar indivizi rezistenti la substanta activa a produsului comercial aplicat. Utilizarea metodelor de combatere biologica sunt in mare masura in curs de dezvoltare si optimizare. De cand a fost depistat, pentru prima data in Spania, in anul 2006, acest daunator s-a raspandit cu o viteza foarte mare cuprinzand Europa de Sud, Africa de Nord si aproape in intregime tarile mediteraneene. Daunatorul s-a raspandit intru-un ritm ametitor, astfel ca, dupa doar doi ani de la depistarea lui, putea fi intalnit in tari ca: Italia, Franta, Anglia, Grecia, Suedia, Portugalia, Ungaria, Maroc, Argentina, Libia, Albania si in tarile din fosta Igoslavie.

Descrierea daunatorului
Moliile adulte (fluturii) sunt de culoare gri-maroniu, au o lungime de 5-7 mm, anvergura aripilor, fiind cuprinsa intre 8-10 mm. Antenele sunt filiforme, margelate, de culoare crem. Masculii au o culoare mai inchisa decat femelele. Ouale sunt relativ mici, cilindrice, de culoare crem. Larvele tinere sunt mici (0,5 mm), de culoare galbuie. La maturitate, culoarea larvelor devine verde-galbuie, capul are culoare neagra si apar doua benzi dorsale negre. In ultima varsta larvara masoara aproximativ 9 mm, iar partea dorsala capata culoare roz. Pupele sunt de culoare maro deschis, masurand aproximativ 6 mm.
 
Masuri de prevenire si monitorizare:
Eliminarea tuturor plantelor din culturile precedente, a resturilor vegetale, din sere dar si din afara serelor. Distrugerea tuturor buruienilor si mai ales a celor din fam.Solanaceae. Igienizarea spatiilor dintre solarii (erbicidarea cu glifosat). Respectarea asolamentului. Verificarea etanseitatii serelor si utilizarea plaselor pentru afide. Instalarea usilor duble la intrarea in sera. Plantarea rasadurilor produse in zone libere de molia miniera. Monitorizarea zonei in care se produc rasadurile cu capcane cu feromoni. Dupa plantarea rasadurilor in sere si/sau solarii, instalarea capcanelor cu feromoni (2-4/ha) pentru semnalarea aparitiei femelelor de Tuta absoluta.
 
Metode de combatere:
Pentru combaterea daunatorului au aparut doua importante masuri de combatere:
Utilizarea capcanelor cu feromoni, mai ales pentru detectarea primilor indivizi, dupa care sa se intervina chimic pentru combaterea efectiva;
Utilizarea agentilor bio (bacterii, ciuperci saprofite, pradatori) precum:Trichogramma pertiosum;Trichogramma achaeae; Macrolophus pygmaeus; Nesidiocoris tenuis; Nabis pseudoferus; Bacillus thuringiensis; Utilizarea insecticidelor.Pentru combaterea chimica, in Romania sunt omologate urmatoarele produse: Voliam Targo si Affirm.

Simptome atac: Larvele moliei, in procesul de hranire, produc galerii in frunze si in fructe, cauzand, in acest fel, mari pagube producatorilor de tomate. Larvele se hranesc cu tesutul (mezofilul) frunzei, sapand galerii iregulare ca forma. Pagubele pot fi de 100% daca nu se iau masuri imediate indata ce au fost depistati primii adulti.Larvele de Tuta, atata timp cat au hrana la dispozitie nu intra in diapauza, consumand tot timpul pana la epuizarea in totalitatea masei de frunze din cultura. Ierneaza in stadiul de ou, pupa sau adult.Atacul se poate manifesta daca conditiile mediului inconjurator permit inca din faza de rasad al plantelor.La plantele atacate, larvele pot fi gasite in: mugurii apicali, flori, tulpini, frunze si fructe.Daca pana in prezent, atacul la cartof se manifesta doar la partile aeriene, recent s-a descoperit atacul si la tuberculi.Pagubele in culturile de tomate sunt atat de ordin cantitativ cat si calitativ, fructele atacate avand galerii in care se gasesc larvele in diferite stadii de dezvoltare cat si excrementele lor. Larvele odata ce au patruns in fructe nu mai pot fi combatute, astfel ca fructele afectate devin surse de infestare, daca nu sunt indepartate de pe plante si scoase din cultura.

Produse de protecție a plantelor