Păduchele lânos

Eriosoma lanigerum

Biologie: păduchii lânoşi trec ca toate speciile de păduchi printr-o schimbare a generaţiilor (heterogenie) când vine vorba de înmulţirea lor. Primăvara şi vara păduchii lânoşi se înmulţesc numai partenogenetic. O femelă dă naştere odată la 2-3 săptămâni până Ia 100 de descendenţi sau chiar mai mulţi, ceea ce duce la o înmulţire rapidă a populaţiei. Vara şi toamna apar şi insecte înaripate cu organe sexuale dezvoltate, care se împerechează şi se răspândesc în habitate noi. Păduchii trăiesc în crăpăturile din crengi, ramuri, de pe trunchi, partea superioară a rădăcinii şi în răni ale scoarţei sau ale vlăstarilor. Insectele tinere iernează pe partea superioară a rădăcinii şi în crestăturile scoarţei.

Răspândire: Specia provine din America şi s-a extins în şi din zonele noastre prin comerţul cu plante. Păduchii pot fi găsiţi pe pomi de măr, de gutui şi diferite tufe de trandafiri, diverse specii de arbuşti decorativi, ulmi şi mai rar şi pe pomi de păr, scoruşi de munte, moşmoni de stâncă sau moruşi pitici, precum şi pe gherghini.

Dăunător: Plantele atacate pot fi recunoscute după substanţele albe, asemănătoare bumbacului, secretate de păduchii lânoşi, care sunt constituiţi în colonii. Din cauza faptului ca sug seva plantelor, păduchii transmit plantelor gazdă diverse substanţe otrăvitoare, ce se află în acul lor folosit pentru supt. Drept consecinţă apar pe ţesutul plantelor diverse excrescenţe asemănătoare unor tumori, iar plantele nu mai cresc normal. în acest caz este vorba de un cancer vegetal provocat de păduchii lânoşi.

Prevenire: trebuie atraşi prădătorii naturali ai păduchilor precum viespile parazite din familia Ichneumonidelor, ţânţarii prădători (Aphidoletes aphidimyza), ploşniţele răpitoare, gândacii vaca-domnului, urechelniţele, păsările, etc. La plante să se evite aplicarea în exces a îngrăşămintelor. Să se ia măsuri de îmbunătăţire a sănătăţii plantelor şi a capacităţii de rezistenţă a acestora (deja de la cumpărare, trebuie să fie alese sortimente rezistente). Rănile copacilor trebuie tăiate şi tratate cu substanţe adecvate (amestec pentru acoperirea altoiului). Să se planteze condurul doamnei în apropierea copacilor.

Combatere: scoarţa copacilor afectaţi trebuie stropită cu fiertură din coada calului (barba ursului) şi curăţată. Părţile bolnave ale plantelor trebuie retezate. Zonele afectate mai pot fi tratate cu extracte de condurul doamnei sau de ferigă. Combaterea pe cale chimică se poate realiza cu insecticide pe bază de piretrum. Păduchii lânoşi pot fi combătuţi biologic cu ajutorul prădătorilor lor naturali, care au fost menţionaţi mai sus.

Produse de protecție a plantelor