Paduchele ovazului

Macrosiphum avenae

Raspandire
Insecta foarte raspandita pe glob, in Romania fiind prezenta in toate zonele in care sunt cultivate cereale paioase, fiind cea mai pagubitoare specie din aceste culturi. 

Descriere:
Formele aptere au corpul de culoare verde-galbui, de 2-2.8 mm lungime, cu antene negre, cu picioare de culoare galbuie. Formele aripate au aripile transparente si membranoase, capul si toracele sunt de culoare bruna-roscata, iar abdomenul verde, prevazut lateral cu pete negricioase.

Biologie si ecologie:
Specie ce ierneaza ca ou in gramineele cultivate sau spontane. Primavara din oul de iarna apare forma fundatrix, apoi formele aptere sau aripate, din care dupa mai multe generatii partenogenetice si vivipare, spre toamna, apar formele sexupare, din care rezulta formele sexuate (masculii si femelele).

Plante atacate si daune:
Specie cunoscuta ca daunatoare in culturile de ovaz, orz, grau, secara, orez sau graminee din flora spontana. Coloniile de afide se localizeaza pe frunze, tulpini sau spicele tinere, inteapa si absorb sucul celular, iar datorita modului de hranire, plantele nu se mai dezvolta, zonele atacate se decoloreaza si se vestejesc.

Combatere:
Tratamente chimice cu Actara (0.07 kg/ha), Kaiso Sorbie 5 WG (0.15 kg/ha), Mavrik 2 F (0.2 l/ha), Nuprid 200 SC (0.225 l/ha).

Produse de protecție a plantelor