Cuproxat Flowable

Producător
NUFARM
Categorie
Fungicide
Înregistrat până la
N/A
Numarul de înregistrare
2110/29.08.2001
Materiale active
Legături
  • Fisa Siguranta MaterialeVezi
  • EtichetaVezi
Cuprul, componenta activă din fungicidul Cuproxat Flowable, acţionează prin contact, având efect multilateral asupra fungilor și bacteriilor. Forma sub care este prezent cuprul – sulfat de cupru tribazic – permite eliberarea treptată a ionilor de cupru (75% din ioni sunt eliberați imediat iar 25% progresiv), fiind eliminată posibilitatea apariției fenomenului de fitotoxicitate, îndeosebi în primăverile reci și ploioase. Produsul aderă bine pe suprafaţa frunzelor şi nu necesită adăugare de adezivi (particulele de cupru sunt încărcate electrostatic). Formularea superioară şi particulele fine asigură o acoperire mai bună şi, în consecinţă, o protecţie mai mare împotriva bolilor.
 
• Previne şi stopează mana şi unele bacterioze la viţa de vie, cartofi, legume;
• La pomii fructiferi se folosește pentru combaterea moniliozei, arsurii bacteriene și a rapănului;
• Aderă bine pe suprafaţa frunzelor şi nu necesită adăugare de adezivi;
• Poate fi aplicat cu orice fel de echipament de stropire;
• Este neutralizat şi nu necesită adăugare de var;
• Nu creează rezistenţă şi învinge formele rezistente apărute în urma utilizării fungicidelor sistemice.
 
Este recomandat în special pentru primele şi ultimele tratamente, deoarece primăvara cuprul diminuează pericolul îngheţurilor târzii, acţionând ca agent de prevenire a formării cristalelor de gheaţă, iar toamna târziu cuprul contribuie la maturarea lemnului.
 
În legumicultură
- se aplică preventiv sau la apariţia primelor simptome de mană sau arsuri bacteriene. Aplicat la răsaduri are şi rol de dezinfecţie a solului.
 
La cartof
– se aplică în special la primele şi ultimele tratamente, pentru mană;
 
La viţa de vie
– aplicarea se va face la primele şi ultimele tratamente. La începutul vegetaţiei se obţine şi o rezistenţă mărită la îngheţurile timpurii, iar la sfârşit, o maturare mai bună a coardelor.
 
La pomii fructiferi
- se aplică primăvara devreme la ieşirea din repausul vegetativ pentru combaterea formelor hibernante ale agenţilor patogeni, în special pentru focul bacterian, rapăn și monilioză. Toamna se aplică la căderea frunzelor, pentru diminuarea formelor rezistente şi menţinerea igienei culturale.
 
Cantitatea de soluţie recomandată este de 800-1000 l/ha la legume și de 1000 l/ha în cazul viilor pe rod, administrată ca tratament postfloral - dozele se folosesc diferenţiat în funcţie de presiunea de infecţie.
Înregistrat pentru culturiRaportInterval prerecoltare
Caise0 l21
Piersici.0 l21
Cireșe0 l21
Prune.0 l21
Copaci de mere0 l21
Tomate, roșii.3 - 4 l3
Viță de vie3 - 4 l28
Cartofi3 - 4 l7