Orius 25 EW

Producător
ADAMA
Categorie
Fungicide
Înregistrat până la
N/A
Numarul de înregistrare
Materiale active
Legături
  • Fisa Siguranta MaterialeVezi
  • EtichetaVezi

MOD DE ACŢIUNE: ORIUS 25 EW este un fungicid sistemic pe bază de tebuconazol, substanţă activă din grupa chimică a triazolilor. Acesta acţionează prin inhibarea pe două căi a biosintezei ergosterolului în pereţii celulari ai organismelor ţintă. Odată absorbit în ţesuturi (în maxim 2 ore de la aplicare), produsul se translocă acropetal şi are o remanenţă de circa 3 – 4 săptămâni. Datorită proprietăţilor sale, produsul are acţiune preventivă dar şi curativă şi eradicantă. Pentru a preveni instalarea rezistenţei patogenilor se va evita aplicarea a mai mult de 2 tratamente cu ORIUS 25 EW la aceeaşi cultură şi pe aceeaşi suprafaţă într-un sezon.

RECOMANDĂRI DE APLICARE:

Cereale păioase: Momentul optim de tratament este primăvara, după înfrăţirea cerealelor şi pe parcursul împăierii, când sunt condiţii optime de infecţie.

Legume: Se aplică tratamente cu volum normal de soluţie, ţinând cont de gradul de dezvoltare al frunzişului plantelor de cultură, cu mijloace terestre de pulverizare. Momentul optim este la apariţia primelor simptome de infecţie incipientă sau preventiv, când vremea este caldă şi cu umiditate relativă a aerului ridicată.

Plantaţii pomicole din specii sâmburoase: Se aplică tratamente în fenofazele sensibile (înflorit, maturarea fructelor) preventiv sau la apariţia primelor semne de infecţie pe flori, lăstari sau fructe. Volumul de soluţie depinde de înălţimea şi densitatea coroanelor pomilor, asigurându-se o concentraţie corespunzătoare de 0,075-0,1%, în funcţie de momentul tratamentului (preventiv sau curativ) şi presiunea de infecţie.

Plantaţiile de măr: Tratamentele cu ORIUS 25 EW se fac în stadiul de buton roz (înainte de înflorirea deplină) şi până la scuturarea petalelor, acestea fiind fenofazele în care mărul este cel mai sensibil la instalarea infecţiilor primare. În condiţii extreme se pot face tratamente cu ORIUS 25 EW chiar şi în timpul înfloritului fără a afecta polenizarea şi calitatea fructelor. În toate cazurile, produsul se va combina cu un fungicid de contact contra rapănului, cum ar fi MERPAN 80 WDG sau FOLPAN 80 WDG pentru a preveni instalarea rezistenţei. Se pot face tratamente şi mai târziu în cursul verii (mai ales contra infecţiilor secundare de făinare), dar numai dacă anterior nu s-a mai aplicat ORIUS 25 EW la tratamentele contra rapănului şi în alternanţă cu produse antioidice de contact (sulf), astfel încât să se prevină instalarea rezistenţei.

Viţa de vie: Tratamentele se fac în preajma înfloritului şi până la compactarea ciorchinilor, asigurând o normă de 0,4 l/ha (de regulă în 1000 litri de soluţie). Echipamentul de tratare trebuie să asigure o pulverizare corespunzătoare inclusiv a părţilor mai puţin expuse ale butucilor de vie (mai ales partea inferioară şi ciorchinii).

Rapiţa de toamnă: Se fac tratamente preventive în primăvară (mai ales în culturile mai dese, bine ieşite din iarnă) sau curative la apariţia primelor simptome de boală. Se recomandă de asemenea aplicarea unui tratament în toamnă în faza de rozetă a rapiţei, în acesta caz ORIUS 25 EW acţionând ca un veritabil regulator de creştere (provoacă scurtarea tijei şi concentrarea sucului celular, pregătind mai bine plantele pentru iernare), doza fiind în acest caz de 0,5 l/ha.

Înregistrat pentru culturiRaport
grâu de iarnă500 ml
Grau de primavara500 ml
Copaci de mere0 l
Viță de vie400 ml
Tomate, roșii.0 l
Castraveti, castravetele0 l
Rapiţa de primăvară500 ml
Rapiţa de iarnă0.5 - 1 l
Orzoaică de primăvară500 ml
Orz de iarnă500 ml