Mirical

Tillverkare
Lindesro
Kategori
Övriga
Registrerad fram till och med
registration_expired
Registreringsnummer
4241
Länkar

INNEHÅLL
500 st vuxna rovängstinfly alternativt 500 st nymfer.

ANVÂNDNINGSOMRÅDE
Mot mjöllöss i växthusodlingar. Den bör alltid kombineras med andra nyttodjur eftersom den förökar sig långsamt. Får användas av var och en.

SKADEDJURETS BIOLOGI
Vita flygare suger sockerrik växtsaft ur ledningsbanorna. Dessa sugskador hämmar växten, men den största skadan sker genom utsöndring av honungsdagg (en klibbig söt beläggning). Honungsdaggen utgör grogrund för sotdaggsvampar som bildar en mörk beläggning som smutsar ner plantorna och hindrar växtens fotosyntes. Dessutom kan vita flygaren sprida virussjukdomar. Utvecklingstiden från larv till vuxen varierar med växtslag. Första larvstadiet är rörligt under några timmar och larven söker efter lämplig plats. Därefter är larven orörlig.

NYTTODJURETS BIOLOGI
Macrolophus pygmaeus(tidigare M. caliginosus) är ett ljusgrönt, 6 mm långt ängstinkfly. På de vuxna ser man tydligt de mörka ögonen och linjerna bakom dem, samt de första, svarta antennsegmenten. Både nymfer och vuxna Macrolophus är väldigt rörliga och förflyttar sig snabbt i kulturen, tomatplantans körtelhår verkar inte vara något hinder. Macrolophus är naturligt förekommande i södra Europa och medelhavsområdet. Nymferna och de vuxna Macrolophus har en sugande mundel som de sticker och suger ur sitt byte med. Förutom vita flygare livnär de sig även på andra skadedjur som spinnkvalster, minerarflugor, fjärilslarver, tripsar och bladlöss. Macrolophus livscykel är ganska lik rovnäbbstinkflyet Orius; äggstadie, fem nymfstadier och vuxenstadiet. Förhållandet hane:hona är 1:1. I medelhavsområdet är Macrolophus aktiv under vintern, så det förefaller som om den inte har något dvalstadie. Aktiviteten vid lägre temperaturer är dock låg. Vid laboratorieförsök har äggläggning fortsatt även vid kort dag så länge temperaturen hölls vid 20°C. Vid brist på animalisk föda kan både nymfer och det vuxna ängstinkflyet leva en tid på växtsaft, men äggläggningskapaciteten minskar drastiskt och nymferna kan inte utvecklas. Vid tidiga insättningar (preventivt) bör man komplettera med fjärilsägg menupphöra med detta så fort skadegörare uppträder. På sensommaren och hösten kan Macrolophus, när bytesdjuren avtar, sticka hål i tomatblad i sin jakt efter föda. Bladskador kan då uppträda i varierande omfattning. Mirical

ANVÂNDNING
Macrolophus pygmaeus levereras som adulta och nymfer.
Mycket tidig insättning när skadedjurspopulationen är låg är nödvändig eftersom ängstinkflyets utveckling är långsam. Om skadedjuren får etablera sig i kulturen hinner Macrolophus inte med och skador kan uppstå på kulturen.
Vid tidiga insättningar kan man ge speciell föda (mottägg).
Rekommenderad dosering är 0,25 st./ m2 räknat på hela växthusytan. Utsättningen upprepas 2-3 gånger varannan vecka. Ta av och lägg ett skålformat blad på plantan och häll produkten i högar däri. Fördela varje flaska på ett litet område, så att parning lätt kan ske. 6-10 högar per burk. Spridning sker sedan i växthuset.
Sätt in Macrolophus snarast möjligt efter leverans. Om nödvändigt kan de förvaras svalt (10-15°C) och mörkt en kort tid. Förvara flaskorna liggande.Placera inte materialet i direkt solljus.
I tomatodling rekommenderas insättning av Macrolophus tidigast när 2:a klasen bildats (insättning i alltför unga plantor kan ge skador )
Insättningar med Macrolophus bör alltid kombineras med övriga nyttodjur. Även om Macrolophus är mycket effektiv när dess population har vuxit sig stark så klarar den i början inte ensam av ett skadeangrepp.
Eftersom Macrolophus kan suga växtsaft ur kulturen, samt att den lägger sina ägg i växtens vävnad, är insättning i prydnadsväxtkulturer inte att rekommendera. Den trivs inte i gurkodlingar.
Macrolophus är känslig för olika kemiska bekämpningsmedel.
Var därför försiktig vid bekämpning av andra skadeinsekter och sjukdomar. Kontakta Lindesro AB vid osäkerhet.
Det finns en särskild produkt ”Macrolophus nymfer”. Den placeras i skadedjursangrepp, 5 st./ m2. Fördela produkten tätt i små högar på angripna ställen