Ispanak Mildiyösü

Peronospora farinosa f.sp spinaciae

Hastalık etmeninin genel özellikleri:
- Peronospora farinosa Fr. (syn:Peronospora spinaciae ve Peronospora farinosa f.sp. spinaciae)
- Peronospora effusa (Grev. ex Desm.) fungal hastalik etmeni olup, ispanak bitkisinin en yaygin ve tahripkar hastaliklarindandirlar. Diger Mildiyö hastalik etmenlerinde oldugu gibi bu hastalik etmenlerinin infeksiyonu ve hastaligin gelisimi için serin ve nemli ortamlara gereksinim duyulur. Özellikle ispanaklarin sik dikilmesi bitkilerin bulunduklari ortamlarda fazla miktarda su ve nemin tutulmasina neden olur, buda hastaligin infeksiyonu ve gelisimi için ideal ortamlar olmaktadir. Hastalik etmeninin olusturdugu sporlar (sporongiospor) bitkiden bitkiye hava akimlari, tarladan tarlaya ise yine rüzgar ve su siçramalari ile tasinmaktadir. Fungusun sporlanmasi ve sporongialarin çimlenmesi 9 ve 12 °C sicakliklari arasinda olmaktadir. Genç bitkiler kolaylikla infektelenebilir, daha yasli bitkilerin ise yeni gelismekte olan yapraklari daha hassas olmaktadir. Peronospora farinosa f. sp. spinaciae fungal etmeni sadece ispanak ve bir kaç Chenopodium genusuna ait yabanciotlari infekte eder. Patojenin genetik varyasyonlarinin oldugu bildirilmektedir. Hastalik etmeni obligat parazit olup, bir sezondan digerine miselyum halinde ispanak tohumlarinda ve seksüel organlari ile (oospor) toprakta geçirmektedir. Hava kosullarinin uygun oldugu ortamlarda ise ardisik olarak ekilen ispanak bitkileri üzerinden yeni ekilen ispanak bitkilerine tasinma ile gerçeklesir.

Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Mildiyönün baslangiç belirtileri kotiledon ve tüm gelisme devresinde olan yapraklar üzerinde parlak sari leklerden ibarettir. Zamanla bu lekeler genisler, kararir ve kurur. Bu lekeleri bulunduran yapraklarin alt yüzeyine bakildiginda, fungusun mor bir gelismesi (sporongisofor ve sporongissporlari) görülmektedir. Hastalik sidetli olarak ortaya çikarsa yapraklarada kivrilma ve deforme görülür ve bir çok enfeksiyon meydana geldiginde de yapraklarda yanma görünümü ortaya çikabilir.

Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Bir kaç yil ürün rotasyonu uygulanabilir.
2. Tohumlar sicak su uygulamsindan geçirilebilir. Bu amaçla tohumlar 25 dakika 50 °C derece tutulabilir.
3. Dayanikli kültüvarlarin kullanimi.
4. Bitkileri asiri sulama ve sik dikimden kaçinin, ayrica toprak drenajina önem verin.

Kimyasal mücadele
Hastalik belirtisi ortaya çikar çikmaz kimyasal mücadeleye geçilebilir. Zirai kimyasal ilaç olarak Mefenoxam, fosetyl-Al ve Bakir Hidroksit tavsiye edilemketdir.

Bitki Koruma Ürünleri