Ağaç kızıl kurdu

Cossus cossus

AĞAÇ KIZILKURDU ZARAR ŞEKLİ

Larvalar ağaçların toprağa yakın gövde ve dallarında galeriler açarak zararlı olmaktadır. Özellikle gövdede toprağa yakın yuvarlak ve kenarı siyah galeri deliklerinden çıkardıkları kırmızı talaşlarla dikkati çekerler. Mücadelesi yapılmadığı takdirde ağaçların birkaç yıl içinde kurumalarına neden olurlar. Larvaların ağaç ve dallarda yaptığı tahribatlar sonucu, köklerden meyvelere bitki besin maddelerini akışını engellemektedir. Yaprak gübresi uygulamalarına önem vermeliyiz.

ETKEN MADDENİN KULLANIMI
Zararlı ile bulaşık bahçelere asılacak, zararlıya özgü, feromon tuzakları ile ergin çıkışları izlenir. Ergin çıkışlarının sona erdiği veya ağaçların gövde kabuklarının hemen altında koloni halinde yaşayan genç larvaların görüldüğü ağustos ayı ortası ile eylül ayı başı, ilaçlamalara başlanır. Birinci ilaçlamadan 15-20 gün sonra ikinci ilaçlama yapılır.
İlaçlamaların günün en sıcak saatlerinde yapılmasına özen gösterilmelidir. Uygulama sırasında ağaçların kök boğazı ve gövdeleri yerden 60-100 cm yüksekliğe kadar ilaçlı su ile yavaş yavaş iyice yıkanacak şekilde ilaçlanmalıdır. Mümkünse 5-10 dakika sonra ilaçlanmış ağaçla tekrar aynı şekilde ilaçlanarak ilaçların kabuktaki çatlak ve deliklerden içeriye doğru iyice girmesi sağlanmalıdır.
Zararlı ile bulaşık bahçelerde bu tür ilaçlamaların bir döl süresini içeren 2-3 yıl üst üste muntazam olarak yapılması gereklidir.
Son ilaçlamadan 20-25 gün sonra ağaçların toprak altındaki 15-20 cm derinliğindeki kısmı ile gövdesi kontrol edilerek yeni larva girişlerinin olup olmadığı aranır. Yeni giriş delikleri varsa buradaki larvaların canlı olup olmadığı kontrol edilir. Yeni girişlerin olmaması, genç ve canlı larvaların bulunmaması uygulamanın başarısını gösterir.

KÜLTÜREL ÖNLEMLER
Budama sırasında bulaşık dallar kesilip uzaklaştırılmalıdır. Ayrıca ağaçlar iyi bakılarak zararlıya karşı kuvvetli bulundurulmalıdır. Kök boğazı 15-20 cm derinliğinde açılarak gövde içinde olan larvalar öldürülmelidir. Ayrıca gövdede larva giriş deliklerine sokulacak bir tel ile de larvalar öldürülebilinir. Doğal düşmanların korunması ve etkinliklerinin arttırılması için gereken önlemler alınmalıdır.

MEKANIK MÜCADELE
Kök boğazı 15–20 cm derinliğinde açılarak gövde içinde olan larvalar öldürülmelidir.

AĞAÇ KIZILKURDU KİMYASAL MÜCADELESİ
Zararlı ile bulaşık bahçelere asılacak, feromon tuzakları ile ergin çıkışları izlenir. Ergin çıkışlarının sona erdiği veya ağaçların gövde kabuklarının hemen altında koloni halinde yaşayan genç larvaların görüldüğü ağustos ayı ortası ile eylül başı, İlaçlamalara başlanır. Kullanılan ilacın etki süresine göre ikinci ilaçlama yapılır.

ZARARLININ BELİRTİLERİ VE TEŞHİSİ
Larvalar ağaçların toprağa yakın gövde ve dallarında galeriler açarak zararlı olmaktadırlar, ayrıca toprağın 10-15 cm derinliğinde ağaç gövdelerinin dip kısmını çepeçevre oymak ve iletim borularını tahrip etmek suretiyle de önemli derecede zarar yapmaktadır. Mücadelesi yapılmadığı takdirde ağaçların bir kaç yıl içinde kurumalarına neden olurlar. Özellikle gövdede toprağa yakın yuvarlak ve kenarı siyah galeri deliklerinden çıkardıkları kırmızı talaşlarla dikkati çekerler. Konukçularının bulunduğu her yerde yaygın olabilirler.

Bitki Koruma Ürünleri