Bağ yaprak uyuzu

Colomerus vitis

Gözle görülmeyecek kadar küçük bir zararlıdır. Vücudu uzunca olup 80 kadar halkadan meydana gelmiştir. Vücudun üzerinde seyrek bir şekilde sert kıllar bulunur. İki çift bacağı vardır. Zararlı, kışı gözlerde tüylerin arasında, kalın ve ince dalların çatlaklarında ergin olarak geçirir. İlkbaharda havaların ısınması ile birlikte yeni oluşan yapraklara geçerek beslenmeye başlar. Erginler yumurtalarını yaprağın alt yüzünde beslendikleri yerlerde meydana gelen tüyler arasına bırakırlar. Bağ yapraklarında Bağ Uyuzu dediğimiz belirtileri meydana getiren zararlı, bir akar türüdür Bu akar yaprakları emmek sureti ile zararlı olur. Zarara uğrayan yapraklar özümleme işini tam olarak yapamazlar. Dolayısıyla Bağ Uyuzunun yoğunluğu oranında ürün miktarı etkilenir.
Zararlı, bağ yapraklarını alt yüzünden emer, emgi yerlerinde evvela gümüş renginde küfümsü görünümde alanlar oluşur. Bu grimsi renk daha sonra kahverengine dönüşür. Yaprağın üst yüzüne doğru kabartılar meydana gelir. Zararlı genellikle omcanın yapraklarında bulunur. Bazen çiçek tomurcuklarında ve çiçeklerde beslendiği de görülür. Yapraktaki beslenme ilkbaharda gözler açılırken başlar, geç sonbahara kadar devam eder. Bütün üzüm çeşitlerinde zarar yapar.

Mücadelesi:
İlaçlı Mücadele :
İlkbaharda bağda yapılan gözlemler sonucu yapraklarda zarar belirtileri saptandığında ilaçlama yapılmalıdır. Genellikle bağ uyuzuna karşı özel bir ilaçlama gerekmez. Zira Külleme Hastalığı için atılan kükürt bu zararlıyı da kontrolü altında tutar. Ancak bu uygulamanın yeterli olmadığı ve belirtilerin yoğun olarak tekrar görülmeye başlaması halinde bu zararlı için tekrar bir ilaçlama yapılmalıdır.

Kimyasal Mucadele:
Genellikle Bağ yaprak uyuzu’na karşı özel bir ilaçlama gerekmez.  Çünkü Bağ küllemesi’ne karşı kullanılan kükürt bu zararlıyı da kontrol altında tutar. Ancak kükürt kullanılmadığı durumlarda ilkbaharda yapılan gözlemler sonucu, yapraklarda zarar belirtileri saptandığında ilaçlama yapılmalıdır. Kükürt uygulamalarının yeterli olmadığı ve zararın görüldüğü bağlarda tekrar bir ilaçlama yapılmasında yarar vardır. Son yıllarda Bağ küllemesi’ ne karşı özellikle sistemik etkili mantar ilaçlarının yoğun olarak kullanılması, zararlının popülasyonunu artırmıştır. Bu nedenle Bağ küllemesi’ne karşı sistemik mantar ilaçları aynı yıl içerisinde üst üste uygulanmasından kaçınılmalı, ıslanabilir (WP) kükürt ile dönüşümlü olarak kullanılmalıdır. Asmanın yeşil aksamının tamamına ilaçlı su uygulanmasına özen gösterilmelidir.

Bitki Koruma Ürünleri