Tatlı kurt

Lasioderma serricorne

Anobiidae
Lasioderma serricorne (F.) (Tatlı Kurt, Sigara Böceği)
Erginlerin rengi kırmızımsı sarı ile koyu kırmızı arasında değişmekte, dinlenme halinde baş vücudun altında gizlenmiş halde, anten segmentleri aynı kalınlıkta ve testere dişi şeklinde çıkıntılı, vücudun üzeri geriye dönük sert, ince kumral tüylerle kaplı, dişiler erkekten daha büyüktür, erginler 2-4 mm boyundadır. Yumurta oval, yarı şeffaf ve beyaz renkli, 0.5 mm boyundadır. Larva kıvrık şekilli, sarımsı beyaz renktedir. Pupa önceleri beyaz, daha sonra esmer renge dönüşmekte ve 2.5-3.5 mm boyundadır.
Kışı kapsül içinde larva olarak tütün depolarında denkler içinde veya döşemeler arasında geçirmekte ve havaların ısınmasıyla birlikte beslenmesine devam ederek olgun hale gelmektedir. Olgun larva, bir haftalık dinlenme periyodundan sonra beslendiği yerlerde pupa olmakta ve ilk ergin çıkışı mayıs sonlarına doğru başlamaktadır. Yeni çıkan erginlerin çoğu çiftleşmek ve yumurta koymak için bulundukları ortamı terk etmektedirler. Bir dişi 40-103 adet yumurta bırakmakta ve yumurtalar 6-10 günde açılmaktadır. Çıkan larvalar 30-50 gün sonra olgun hale gelmekte ve pupa olmaktadırlar. Pupa süresi yazın bir hafta kadar sürmekte, generasyon süresini 6-8 haftada tamamlamakta ve yılda 3 nesil vermektedir. Erginler 2-4 hafta yaşar ve katı gıda alamazlar. Depodan depoya uçarak yayılan erginlerin aktivitesi ekim ayı sonlarına kadar devam etmektedir.
Bu tür, ışıktan rahatsız olduğu için karanlık yerleri tercih etmekte ve genelde akşam saatlerinde faaliyet göstermektedir. Ancak, rahatsız edildiklerinde ışıkta da aktif hale gelebilmektedirler.
Tatlı kurt, özellikle larva döneminde işlenmemiş tütünü delik deşik ederek zarar yapmaktadır. Ancak, erginler de tütün denklerinde delikler açmak suretiyle tütüne zarar vermektedir. Zararlı, tütünde ağırlık kaybına sebep olduğu gibi, bıraktıkları pislikler, salgılar ve kalıntılar ile de tütünün kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir.
Tatlı kurt, özellikle tütünün önemli bir zararlısı olmasına rağmen, tütünden başka, kuru meyve ve sebzeler, tarhana, baharat, kumaş, mobilya, kepek, kâğıt, halı, kürk, ipek, un ve un mamullerinde de zarar yapmaktadır. Tütünde daha çok fermantasyon geçirmiş ürünlerde zararlıdır. Şeker oranı yüksek tütünleri daha çok tercih etmekte ve bundan dolayı da tatlı kurt adı verilmektedir. Tatlı kurt ekici evlerinde zarar yapmayıp daha çok depolarda zarar vermektedir. Diğer taraftan, kış aylarında evlerde kurutulmuş patlıcanlarda önemli zarar yaptığı gözlenmiştir.

Bitki Koruma Ürünleri