Surage

Üretici firma
Agri Sciences
Şu tarihe kadar kayıtlı
2025-09-07
Kayıt numarası
10346
Aktif maddeler
Bağlantılar

GENEL BİLGİLER: Surage , kışlık buğdaylarda başta Bromus türleri olmak üzere dar ve geniş yapraklı yabancı otlara etkili, Sulfonylurea grubundan bir herbisit olup, Sulfosulfuron aktif maddesini içermektedir. Suda dağılabilen granül (WG) formülasyonda hazırlanmıştır. Düşük dozlarda kullanılır. Seçiciliği yüksek bir herbisittir. Surage, kışlık buğdayda çıkış sonrası (post-emergence) kullanılır. Surage, uygulamadan sonra 4 saat içerisinde yabancı otlar tarafından alınımı tamamlanır. Yabani hardal gibi hassas yabancı otların büyümesi uygulamadan kısa bir süre sonra durur. Ancak ölüm belirtileri yabancı otların hassasiyetine ve gelişme koşullarına bağlı olarak 10 ile 25 gün içerisinde görülür. Uygulama sırasında ve sonrasında uygun hava sıcaklığı ( 12-25 Co ), yüksek toprak ve ortam nemi, Surage ın etkisini huzlandırır.
Surage Acetolactate Synthase İnhibitörü (ALS) olarak etki etmektedir. ALS enzimi, Leucine, Isoleucine ve Veline gibi amino asitlerin sentezinde önemli rol oynamaktadır. Bu amino asitlerin inhibe edilmesi ile protein sentezi engellenmekte, daha sonra hücre bölünmesi durarak ölüm oluşmaktadır. Surage genel olarak yapraktan alınmakla beraber genç yabancı otların kökleri tarafından da alınabilir.

KULLANMA ŞEKLİ: İlacın Uygulamaya Hazırlanması: Tavsiye edilen Surage miktarı, ayrı bir kapta bir miktar su içerisinde karıştırılarak eritilir. Sonra yarıya kadar su doldurulmuş ilaçlama aletinin deposuna boşaltılır. Aletin karıştırıcısı çalışır durumda iken, tavsiye edilen miktardaki yayıcı yapıştırıcı tanka ilave edilir ve alet su ile tamamlanır. Karıştırıcı, uygulama boyunca çalıştırılmalıdır. Uygulama için hazırlanmış Surage karışımında ilaçlı su aynı gün kullanılmalıdır.

Uygulama Zamanı: Surage, kışlık buğday çeşitlerinde çıkış sonrası olarak erken dönemden (buğdayın 1-2 yapraklı dönemimden) geç döneme kadar (2. boğumun oluştuğu ) geniş bir zaman aralığında uygulanabilir. En geç uygulanabilecek dönem, buğdayın 39. büyüme dönemi (Zadoks'a göre). En iyi uygulama dönemi, yabancı otların küçük ve aktif olarak büyüdüğü dönemdir. İyi bir etki için toprak nemi şarttır. Uygulama öncesi ve sonrası oluşacak kuraklık, yabancı otların kontrolünü olumsuz yönde etkiler. Surage ‘ı yabancı otlar üzerinde dormansiye neden olacak kuraklık, su baskını, don, güçlü ve soğuk rüzgar gibi iklim koşullarında kullanmayınız. Surage her çeşit ilaçlama aletiyle (yer, uçak) atılabilir. Ancak iyi bir etki için de iyi bir kaplama şarttır. Yer aletlerinden dekara 20-40 L su, uçakla mücadelede 3-5 L su yeterlidir. İlaçlama suyunun pH sı en uygun 5,5-7,0 arasıdır. Maksimum etki için, mutlaka iyonik olmayan bir surfactant (yayıcı yapıştırıcı) kullanılmalıdır. Yayıcı yapıştırıcının miktarı, dekara kullanılacak suyun %0,2-0,4 oranında olmalıdır. Kışlık buğday çeşitlerinde çıkış sonrası olarak erken dönemden (buğdayın 1-2 yapraklı döneminden) geç döneme kadar (2. boğumun oluştuğu ) geniş bir zaman aralığında uygulanabilir. En geç uygulanabilecek dönem, buğdayın 39. büyüme dönemi (Zadoks'a göre) dir. En iyi uygulama dönemi, yabancı otların küçük ve aktif olarak büyüdüğü dönemdir. İyi bir etki için toprak nemi şarttır. Uygulama öncesi ve sonrası oluşacak kuraklık, yabancı otların kontrolünü olumsuz yönde etkiler.

ÜRÜN MÜNAVEBESİ: Buğday dışındaki ürünler Surage’ın topraktaki belirli konsantrasyonlarına hassas olabilir. Bu nedenle Surage şimdilik sadece buğday-buğday, buğdayarpa ve buğday-nadas ekim nöbetlerinin uygulandığı alanlarda tavsiye edilmelidir. Surage ile ilaçlama yapılmış buğday tarlalarında uygulama yapılan yıldan sonraki takip eden üretim yılında şekerpancarı ve ayçiçeği

EKİLMEMELİDİR. Ekim nöbetine giren diğer ürünler üzerinde çalışmalar devam etmektedir.

FİTOTOKSİTE: Surage tavsiyeye uygun olarak kullanıldığında fitotoksik değildir.

DİRENÇ İLE İLGİLİ BİLGİ: Surage adlı bitki koruma ürünü, etki mekanizmasına göre Grup B olarak sınıflandırılmış bir herbisittir. Aynı etki mekanizmasına sahip bitki koruma ürünlerinin tekrarlayan uygulamaları, direnç gelişimini teşvik etmektedir. Bu nedenle, direnç gelişimini geciktirmek için Surage’nin aynı üretim sezonu içerisinde önerilen toplam uygulama sayısını aşmayınız. Uygulamanın tekrarlanması gerektiği durumlarda ise, farklı etki mekanizmasına sahip ( Grup B harici ) bitki koruma ürünlerinin kullanılmasına özen gösteriniz.

KARIŞABİLİRLİK DURUMU: Surage hormon terkipli (MCPP veya HBN’s) ürünler ile karıştırılmamalıdır. - Surage; sulphonylurea grubuna ait başka bir herbisit ile tank karışımı yapılmamalıdır. -Yaprak gübreleri ile karıştırmayınız. - Tank karışımı ile ilgili araştırmalar devam etmekte olup, şimdilik güvenle kullanılabilecek herbisitler, Clodinafop-propargyl ve Fenoxaprop-ethyl’dir. - Surage uygulamalarından en iyi etkiyi almak için, dekara uygulanan suyun %0,2-0,4 oranında iyonik olmayan bir yayıcı yapıştırıcı ile mutlaka karıştırılması önerilir. Ethoxylated tallowamine içerikli yayıcı yapıştırıcılar da kullanılabilir.

Kültürler için kayıtlıOran
Yazlık buğday2 - 2.6 g
Kışlık buğday2 - 2.6 g