Бъла ръжда
Blumeriella jaapii

Причинител на бялата ръжда е гъба, която зимува в окапалите листа. От там идва и първичната инфекция рано напролет, която ако не се ограничи с пръскания, заразява масово през вегетацията, особено при влажно лято.

Признаците са лесно разпознаваеми.
По горната страна на листата се появяват множество дребни точици, които в началото са пурпурни, а по-късно некротират (покафеняват и прегарят). Лесно може да познаете болестта след дъжд – от високата влажност по долната страна на листата, в местата на петънцата, се забелязва налеп от белезникави купчинки. Подобни признаци се наблюдават още по дръжките и зелените плодове на по-чувствителните сортове, като Бинг, Наполеон, Козерска и Ламберт от черешите и Сенчеста морела от вишните.

Заразените листа започват да пожълтяват от мястото на повредата, докато пожълтеят и изсъхнат целите. След което опадват. Това става преждевременно, още в средата на лятото, и картината е често срещана в малките градини, където след беритба стопаните не пръскат.

Ако в продължение на две-три години с благоприятни условия за развитие на болестта плододаващите дръвчета не се пръскат, те силно се изтощават. В резултат на това и от ранното обезлистване, те не могат да се подготвят за успешно презимуване, остават с недозрели и слаби леторасти и загиват.