Aramo

Producent
BASF
Kategori
Herbicider
Registreret indtil
Tilmelding udløbet
CVR-nummer
19-110
Aktive materialer
Links
Må kun anvendes til bekæmpelse af ukrudt i kartofler, bederoer, ærter, porrer, løg, hvidløg, skalotteløg, gulerødder samt planteskolekulturer.
 
Virknings mekanisme:
Aktivstoffet i Aramo Tepraloxidim tilhører gruppen af cyclohexandionherbicider, også kaldet „dim-gruppen“. Tepraloxydim tilhører gruppen af ACCase hæmmere. og virker ved at blokere fedtsyresuntesen i følsomme planter.
Tepraloxydim optages via de overjordiske plantedele og transporteres mod vækstpunkterne med saftstrømmen.

Effekter
Aramo har effekt mod en lang række græsser såsom:
Enårig rapgræs, Spildkorn, Kvik
Væksten standser meget hurtigt efter udsprøjtningen og efter 1-2 uger ses en begyndende rødfarvning af blade samt nedvisning af hjerteskud. Hjerteskuddet løsner sig fra resten af planten og kan trækkes løs ved en let påvirkning. Efter 2-5 uger vil det behandlede græsukrudt normalt være nedvisnet.

Anvendelse
 
Skadevolder: Enårig rapgræs, spildkorn og alm. kvik

Kartofler og bederoe
Tidspunkt: ækststadium 12-20
Dosering/ha: 2,0 l (OBS)

Ærter
Tidspunkt: ækststadium 12-20
Dosering/ha: 1,8 l

Porrer, løg, hvidløg, skalotteløg, gulerødder og planteskoler
Tidspunkt: Efter fremspiri
Dosering/ha: 1,8 l
OBS: Maksimum hvert andet år.
Der må  maksimalt anvendes 1 x 1,8 l/ha/år Aramo.
Efter blomstring og aksdannelse af enårig rapgræs må der forventes stærkt nedsat effekt.
For at forbedre effekten på kvik og større enårige græsser, kan der tilsættes 0,5 l/ha DASH (sprede-klæbemiddel) til Aramo.
Aramo giver generelt ikke anledning til skader på afgrøden, men der bør være en afstand på mindst 1 uge mellem sprøjtning med Aramo og andre ukrudtsmidler. Aramo bør ikke udbringes under meget tørre og varme forhold med kraftig sol indstråling. Undgå at sprøjte på en stresset afgrøde f.eks. som følge af tørke eller en ukrudts sprøjtning
Der kan sås korn, majs og græs 4 uger efter en behandling med Aramo i tilfælde af omsåning.
Aramo er ikke farlig for bier.
Resistens:
Tepraloxydim  (aktivstoffet  i  Aramo)  tilhører  gruppen  af  cyclohexadionherbicider  kaldet ”dimgruppen”.Ved gentagen anvendelse af ukrudtsmidler med samme virkningsmekanisme kan en ændring af midlets effekt mod visse typer af enårige græsser (f.eks. agerrævehale, flyvehavre og italiensk rajgræs) ikke udelukkes. Er en ukrudtsart således resistent overfor et produkt i ”dimgruppen” (f.eks. Aramo) er den det også overfor andre produkter i samme gruppe.
For at forebygge at der opstår resistens mod græsukrudt anbefales det derfor, at anvende ukrudtmidler  med  anden  virkningsmekanisme,  såfremt  flere  behandlinger  i  samme vækstsæson er nødvendige.
Hvor kulturtekniske metoder såsom mekanisk bekæmpelse er mulig, kan disse sammen med ukrudtsmidler indgå i en bekæmpelses strategi, der kan mindske risikoen for resistens dannelse.
På arealer hvor man er bekendt med eller formoder at reduceret effekt kan forekomme, bør man altid kontakte en planteavlskonsulent eller BASF inden behandling.

Tilberedning af sprøjtevæske:
Påfyldning af koncentreret sprøjte væske bør kun ske på et bevokset areal, eller hvor opsamling af eventuel spild er mulig og altid med god afstand til brønde og boringer.
Inden sprøjten fyldes, skal den være omhyggeligt rengjort med et egnet rengøringsmiddel og efterset for evt. belægninger. Det samme gælder for dyser, sier og filtre.  Har  der forudgående været anvendt midler fra sulfonylurea-gruppen (”minimidler”), kræves en  særlig  grundig  rengøring,  se  etiketten  for  det  pågældende  middel. Tanken fyldes ¾ op med vand.Aramo tilsættes under omrøring, hvorefter tanken fyldes helt op. Der skal være konstant omrøring under påfyldning og kørsel. Sprøjtevæsken udsprøjtes straks efter tilberedningen.
Aramo kan blandes med Stomp, Acrobat WG,, Signum og Fastac 50.

Sprøjteteknik:
Overlapning og vinddrift skal undgås. Vælg en bomhøjde på 40-45 cm over afgrøden og sprøjt kun, når vindhastigheden er lav (< 4 m/s).
Det er vigtigt for at opnå en god effekt af ukrudtsmidler, at sprøjtevæsken fordeles jævnt, og at alle aktive grønne blade bliver dækket af sprøjtevæske. Det anbefales at anvende en vandmængde på 150-250 l vand pr ha. Den laveste vandmængde vælges, hvor bladmassen er relativt lille og planterne er let våde af dug. Højeste vandmængde ved en tæt afgrøde med en stor bladmasse.

Rengøring
Den tømte sprøjte rengøres bedst allerede i marken. Ved hjælp af skyllevand og spuledyse rengøres  sprøjten  og  sprøjtevæsken  fortyndes.  Skyllevæske  og  fortyndet  sprøjtevæske udsprøjtes over afgrøden. Sprøjtevæsken fortyndes gerne flere gange. Den afsluttende rengøring af sprøjtebeholder, rør, slanger, filtre og dyser foretages med vand og et egnet rengøringsmiddel på et græsbevokset areal eller et befæstet betonareal, hvor rensevandet opsamles. Sluttelig rengøres sprøjte og traktor udvendigt.

Tom emballage:
Rester skal afleveres til den kommunale affaldsordning for farligt affald.
Tomme beholdere kan bortskaffes med dagrenovationen. Den tomme beholder skal skylles inden bortskaffelse. Skyllevandet hældes op i sprøjtevæsken.

Lagring:
Aramo bør opbevares frostfrist i uåbnet original emballage beskyttet mod direkte sollys og andre varme kilder.
 
Førstehjælp:
Generelle  anvisninger: Undgå berøring med hud, øjne og beklædning. Tilsmudset tøj tages straks af. Ved besvær: Gå til lægen. Emballage, label og/eller sikkerhedsdatablad skal forevises lægen.
Indånding: Ro, frisk luft, lægehjælp.

Hudkontakt: Kommer stoffet på huden vaskes straks med store mængder sæbe og vand.
Ved irritation – søg læge

Øjenkontakt: Skyl straks grundigt i mindst 15 minutter under rindende vand med åbne øjne, kontakt øjenlæge.

Indtagelse: Skyl straks mund og drik rigeligt med vand, tilkald lægehjælp. Fremkald ikke opkastning uden at have fået besked derpå af giftkontrolcenter eller læge. Fremkald aldrig opkastning eller giv noget oralt, hvis den tilskadekommende er uden bevidsthed eller har krampeanfald.

Anvisninger til lægen: Behandling:  Symptomatisk  behandling  (dekontamination, vitalfunktionen), ingen specifik modgift kendes.

Resistens:
For mange ukrudtsmidler er der almindelig risiko for forekomst af arter, der er modstandsdygtige (resistente) overfor det aktive stof. Under særligt dårlige betingelser kan en ændring i midlets virkning derfor ikke udelukkes. Da det generelt ikke er muligt at forudsige den konkrete risiko for resistensdannelse på grund af de mange forskellige kultur- og anvendelsesbetingelser og påvirkningsmuligheder, fraskriver vi os ansvaret for eventuelle skader som følge af resistensdannelser. Den af BASF anbefalede dosering skal ubetinget overholdes for at undgå virkningstab.

Ved hjælp af omhyggelige undersøgelser er det bevist, at produktet – ved iagttagelse af vores brugsanvisning – er egnet til de anbefalede formål. Oplagring bør ske efter de givne retningslinjer. Vi påtager os intet ansvar for skader som følge af forkert lagring. Da de forhold, hvorunder produktet kan komme til anvendelse er vidt forskellige, påtager vi os intet ansvar for  produktionsresultater  foranlediget  af  unormale  kulturbetingelser  eller  afvigelser  fra brugsanvisningen, men vi garanterer med sædvanlig latityde for produktets indhold efter given analyse og gældende retsregler.
Registreret for kulturerVurderBbc
Kartofler2 l12 - 20
Bederoer2 l12 - 20
Ærter1.8 l12 - 20
Porrer1.8 l0
Løg1.8 l0
Hvidløg1.8 l0
Skalotteløg1.8 l0
Gulerødder1.8 l0