Kāpostu pūcīte
Mamestra brassicae (Barathra brassicae)

Kāpostu pūcīte (latīņu: Mamestra brassicae)

Bioloģija. Invadē rapsi, kāpostus, zirņus, kartupeļus, pupas, u.c. Gadā attīstās 1 - 2 paaudzes, tauriņi lido no jūnija otrās puses līdz septembra vidum. Intensīvāk lido vakaros un naktī. Olas dēj lapu apakšpusē, parasti rindiņās, vienkopus novietojot 8 - 200 oliņas. Viena mātīte izdēj līdz 1500 olu. Pēc 13 - 20 dienām izšķīlušies kāpuri izklīst pa augu un grauž lapas. Kāpuri attīstās 50 - 60 dienas, pēc tam tie iekūņojas augsnē un ziemo.
Bojājumi. Sākumā kāpuri grauž lapās apaļus caurumus, atstāj tur savus ekskrementus. Dažreiz var savairoties masveidā. Mehāniskie, bioloģiskie un agrotehniskie pasākumi kaitēkļa ierobežošanai. Veicot augsnes dziļaršanu rudenī, tiek iznīcinātas kaitēkļa kūniņas.