Bladrandkever

Sitona lineatus

Herkenning. Deze snuitkever is 4-5 mm lang, donkerbruin en bedekt met grijze schubjes met op de dekschilden lichtbruine strepen. De kevers komen zeer algemeen voor en kunnen in sommige jaren vrij veel schade doen aan erwten en andere vlinderbloemigen. De bladrandkever verraadt zijn aanwezigheid door de typische halfcirkelvormige vreterij aan de bladranden. Deze vreterij doet in het algemeen weinig schade aan de plant. De kevers leggen echter eitjes waaruit zich larven ontwikkelen die zich voeden met de stikstofknolletjes en later ook met de wortels. Hierdoor komt de stikstofvoorziening van de plant in gevaar en de beschadiging kan een invalspoort betekenen voor schimmels.

Levenswijze. De levenswijze van de bladrandkever is als volgt: de overwintering van de kevers vindt plaats in de grond. In het voorjaar (maart-april) komen zij boven de grond en leven aanvankelijk in klaver- en luzernepercelen waar de "rijpingsvreterij", en vaak reeds de paring, plaatsvindt. Zodra de erwten boven de grond komen, trekken de kevers naar deze percelen. Na aankomst worden al snel de eitjes afgezet, en na twee tot drie weken komen de larven uit. Deze pootloze larven hebben een bruine kop (snuitkeverlarve) en "dragen" slechts enkele roodbruine haren. De larven leven zes weken alvorens ze verpoppen en na een popstadium van twee tot drie weken komen de jonge kevers uit. Voor deze kevers weer naar hun winterkwartier vertrekken, vertoeven ze in bijna rijpe erwten, veldbonen en in wikke die als groenbemester is ingezaaid. Er is één generatie per jaar.

Maatregelen. De bestrijding moet erop gericht zijn de schade door de vreterij van de larven te voorkomen. Omdat de larven niet door een gewasbehandeling te bestrijden zijn, betekent dit dat de kevers bestreden moeten worden, en wel voordat ze hun eieren hebben gelegd. Men moet dus erg attent zijn op de eerste kevers en de bestrijding beginnen zodra de eerste vreterij aan de blaadjes zichtbaar wordt. Zo nodig moet de bespuiting herhaald worden. Een betere effectieve bestrijdingsmethode is mogelijk door middel van een zaadbehandeling met een insecticide. Voor deze toepassing is echter nog geen toelating in Nederland.

Gewasbeschermingsmiddelen