Patarea cafenie la tomate

Fulvia fulva

Patarea cafenie a frunzelor de tomate

În prezent, boala este foarte răspândită atât în culturile protejate cât şi în câmp. Atacul se manifestă pe toate organele aeriene ale plantelor: frunze, tulpini, flori şi fructe. Boala la tomate  cauzata de ciuperca (Cladosporium fulvum). Este o boala specifica spatiilor protejate (sere si solarii), unde  plantele atacate pot ajunge chiar si la 75-100 %. La cultura tomatelor in camp sau gradina atacul acestei ciupeci este nesemnificativ.

Simptome: Primele simptome apar pe frunzele bazale sub forma unor pete circulare sau neregulate. La începutul atacului ţesuturile petelor sunt de culoare verde-gălbui, apoi se brunifică treptat. Atacul incepe pe frunzele plantelor dezvoltate. Semnele bolii apar pe fata frunzei – sub forma de pete galbene, acestor pete au corespondent pe spatele frunzei un puf alb (in prima zi) apoi cafeniu si in cele din urma (brun violaceu), vezi fig. Zonele atacate se necroza (mor), frunzele se usuca de timpuriu (incepand cu cele bazale). Boala afecteaza negativ recolta si calitatea fructelor. Boala este provocată de ciuperca Phytophthora infestans var. lycopersici. Condiţii care favorizează apariţia bolii sunt anii cu precipitaţii abundente şi temperaturi moderate. În cazul atacurilor puternice boala apare atât pe tulpini cât şi pe fructe. Pe tulpină infecţia apare sub forma unor pete, la început mici de culoare brună, care apoi se extind şi înconjoară tulpina pe porţiuni mari de 10-20 cm. Tulpinile atacate putrezesc, se rup sau se îndoaie. Pe fructele atacate infecţia apare sub forma unor pete, mai mult sau mai puţin, circulare la început mici care ulterior poat să acopere 50-80% din suprafaţa fructului. Fructele atacate putrezesc. Florile afectate avortează.

Măsuri de prevenire şi combatere
– trebuie pus accent în prevenirea bolii prin măsuri agrotehnice (în fiecare toamnă curăţirea terenului de resturile vegetale, dezinfecţia chimică sau termică a solului).
– folosirea fungicidelor specializate, se aplică mai ales preventiv la un interval de 6-7 zile.
– obţinerea răsadurilor din seminţe sănătoase, tratate.
– evitarea cultivării tomatelor după cartof şi în vecinătatea acestora

Conditii de aparitie a bolii:
Aparitia bolii este favorizata de: temperaturi ridicate completate de o umiditate de peste 95%, nebulozitate persistenta, lipsa aerisirii la care se adauga si prezenta picaturilor de apa pe frunze.
Transmiterea bolii de la un an la altul se realizeaza cu ajutorul resturilor plantelor infectate si prin sporii ciupercii „conidii” ce se gasesc in praful depus pe elementele din sera sau solar.