Fluturele alb al verzei

Pieris brassicae

Raspāndire
In tara noastra este īntālnit atāt īn regiunile de ses cāt si īn cele montane. Cele mai mari pagube le produc larvele din generatia a II-a la varza de toamna si rapita. 

Descriere
Adultul are o lungime de cca.20 mm si o anvergura a aripilor de 50-65 mm. Corpul este de culoare neagra, acoperit cu peri alb-galbui. Ambele perechi de aripi sunt albe, avānd vārful de culoare neagra. Partea inferioara a aripilor anterioare, la ambele sexe, este alb-galbuie, vārful este galbui. In partea mediana a aripilor anterioare se gasesc doua pete negre, rotunde, īn timp ce aripile posterioare nu prezinta pete. Larva este omida adevarata, la completa dezvoltare atinge lungimea de 40-50mm. Capsula cefalica este cenusie-deschis, cu desene negre. Capul larvelor tinere este verde-deschis, care mai tārziu devine verde-cenusiu, dorsal pe corp gasindu-se 3 benzi longitudinale de culoare galbena-portocalie, cea mediana fiind mai īngusta. Pe īntreg corpul, mai vizibil dorsal se disting pete cu puncte negre si perisori desi si scurti. 

Biologie si ecologie
Are 2-3 generatii pe an, ierneaza sub forma de pupa. Prin luna mai apar fluturii, iar la cāteva zile are loc copulatia si ponta. Ouale sunt depuse pe partea inferioara a frunzelor īn grupe de 50-100. Incubatia dureaza 6-12 zile. Larvele rod epiderma si parenchimul frunzelor. Stadiul larvar dureaza 25-30 zile, īn care timp naparlesc de 5 ori. In luna iulie apar fluturii din generatia a doua, care se dezvolta īn lunile iulie-august. In cursul lunilor septembrie-octombrie poate aparea partial generatia a III-a, pupele acesteia hibernānd. 

Plante atacate si mod de daunare 
Specie oligofaga īn cadrul familiei crucifere; prefera varza, dar poate ataca rapita de toamna si alte crucifere. Omizile tinere ataca īn grup pe fata inferioara a frunzelor, rozānd epiderma si parenchimul; omizile din vārstele 3 si 4 rod limbul foliar la īnceput pe margine, iar apoi toata frunza, adesea ramānānd doar nervurile

Produse de protecție a plantelor