Dentița

Bidens tripartita

Prezentare: Dentița este o plantă anuală, aparținând familiei compozitelor. Poate atinge înălțimea de 1-1,5 metri și are o tulpină ramificată și rădăcini viguroase. Frunzele sunt alcătuite din 3 foliole, iar fructele sunt de tip achenă. Înflorește în perioada iunie-septembrie și florile, în formă de capitul, sunt de culoare galbenă. Dentița este întâlnită atât în preajma apelor, cât și ca parazit, în lanurile de porumb sau cartofi.

În scop terapeutic, se culeg florile, frunzele și fructele.

Compoziţie chimică: substanţe minerale, substanţe tanante, acid ascorbic, flavonoide, ulei eteric, carotenoide, cumarine.

Acţiune farmaceutică: Dentiţa are efecte cicatrizante, sedative, astringente, laxative şi sudorifice. Această plantă are efecte stimulatoare asupra circulaţiei arteriale. Se recomandă pentru afecţiuni renale şi cardiace, febră, răni şi ulcer varicos.

Întrebuințări:

Intern
Infuzie:Vedeți ceaiul de dentiță
Decoct: Se fierbe o lingură de plantă în 200 ml de apă, timp de 20 de minute. Se consumă câte 3 doze pe zi, cu puțin timp înaintea mesei; adulții beau câte o treime de pahar și copiilor de 6-12 ani li se dau câte 2 lingurițe de ceai. Este util în restabilirea bunei funcționări a ficatului după hepatite, dar și în bronșite, diabet, viroze respiratorii.
 
Extern
Comprese: Pentru iritațiile locale sau dermatitele copiilor, un remediu excelent este decoctul de dentiță. Se fierb două linguri de plantă mărunțită în 300 ml de apă, timp de 7-8 minute, se răcește și se folosește pentru a tampona zonele afectate.

Produse de protecție a plantelor