Dal yanıklığı

Pseudomonas syringae pv. morsprunorum

KİRAZ DAL YANIKLIĞI HASTALIĞI
(Pseudomonas syringae pv. morsprunoroum Wormald.)
İnce dallarda ve sürgünlerde kabukta esmer çökük lekeler görülür. Fazla sayıda veya büyük olan lekeler dalın kurumasına yol açarlar. Lekelere tomurcuklarda da rastlanır. Dallarda lekeler kanser görünüşü alırlar. 1-2 yıl gecikince zamk meydane geldiği göze çarpar. Yaraklarda sarımtrak lekeler oluşur. Lekeler somradan kuruyarak delinir. Yapraklar ssaçma ile delinmiş gibidir. 
Etmeni bakteri olup bir toksin ihtiva eder. Konukçular hassasiyetine göre bu toksinden etkilenirler. Hastalığın yaz ve kış olmak üzere iki devresi mevcuttur. İlkbaharda bulaşmış tomurcuklar açılınca bunlardan hastalıklı yapraklar meydana gelir. Hastalılı genç dalları, bu mevsimde yeni çıkan yaprakları bulaştırır. Bakteri yazın kabukta gizli olarak kalı, üreyip yayılamaz.
Kış devresi sonbaharda başlar. Hasta yapraklar üzerinden yağmurla, sürgün ve dallara geçer, kışı kabuk üzerinde geçirir. Dala; gözlerde, çatlaklardan, yaralardan ve budama yerlerinden geçer.

ZİRAİ MÜCADELESİ:
Kültürel Önlemler: Sağlam fidan, sağlam göz kullanılmalı, sonbaharda ilaçlamadan önce kuru ve fazla hastalıklı dallar kesilip yakılmalıdır.
Yasal Önlemler: Dış karantinaya tabi bir hastalık olduğundan böyle hastalıklı fidanların dağıtılmaması ve gerekli karantina tetbirlerinin alınması gerekir. 
Kimyasal Mücadele: Sonbaharda yapraklar dökülmeye başladığında ve ilkbaharda gözler uyanmak üzere iken 2 ilaçlama yapılmalıdır.

Bitki Koruma Ürünleri