Fındık gal sineği

Mykomyia coryli

Fındık gal sineği erginleri kırmızı renkli ve narin yapılıdır. Vücudu, anten, bacak ve özellikle kanat kenarları uzun tüylüdür. Dişilerde oldukça uzun bir yumurta borusu bulunur. Yumurtalar soluk kırmızı renkli ve uzun oval biçimlidir. Larva başlangıçta saydam görünüşlüdür, sonraları beyaz renk alır.
Kışı larva döneminde toprakta beyaz bir kokon içerisinde geçirir. Ergin çıkışının büyük çoğunluğu nisan ayında olur. Yumurtalarını yeni sürgünlerin tomurcuklarının ucuna ve korunmuş yerlere bırakırlar.
Ergin çıkışından 3-4 hafta sonra ilk galler görülür. Galler içerisinde olgunlaşan larvalar çisenti veya yağmurdan sonra toprağa inerek kokon örer ve ertesi ilkbaharda ergin olarak çıkarlar. Yılda bir döl verir
Zararı larvalar yapmaktadır. Larvalar yaprakta damarlar boyunca, çotanakta yeşil zuruf üzerinde ya da sürgünlerin uç kısmında galler oluşturarak zararlı olurlar. Larva çıkışından sonra önce galler, daha sonra gallerin arası kurumaya başlar. Fazla sayıda gal, yaprağın tamamını kurutup dökebilir. Meyvelerde ise döküm olmaz ancak meyve, zuruftaki gallerin basıncı altında gelişemez ve biçimsiz bir şekil alarak zarara uğrar.
Sürgün uç tomurcuklarında oluşan galler, sürgün gelişmesinin engeller. Sürgün ucu ve özellikle meyve galleri, yaprak gallerine oranla daha önemli olmaktadır.

Bitki Koruma Ürünleri