Sphinx

Üretici firma
Agri Sciences
Şu tarihe kadar kayıtlı
2025-10-14
Kayıt numarası
10368
Aktif maddeler
Bağlantılar

ÖNEMLİDİR: Aşağıdaki hususlara dikkat edilmezse ağaçlara veya diğer kültür bitkilerine zarar verebilir. Meyve ağaçları veya tavsiye edilmediği diğer kültür bitkilerinin köklerinin bulunabileceği veya ilacın taşınarak ya da yıkanarak ulaşabileceği sahalara tatbik etmeyiniz. İlaçlama sırasında ilacın tavsiye edilmediği kültür bitkilerine bulaşmasına mani olunuz. Akarsu ve sulama sularına bulaştırmayınız.

KULLANMA ŞEKLİ: Sphinx buğday ve arpada geniş yapraklı yabancı ot mücadelesinde kullanılan etki alanı geniş bir yabancı ot ilacıdır. Düşük dozlarda kullanılır, seçiciliği çok yüksektir.

Genel Bilgiler: Sphinx kökler ve yeşil aksam yoluyla yabancı otlar tarafından bünyelerine alınır. Topraktaki kalıcı etkisi kısadır. Hassas yabancı otların büyümesi tatbikattan kısa süre sonra durur. Ancak ölüm belirtileri büyüme şartlarına, yabancı otların hassasiyetlerine bağlı olarak tatbikattan 1-3 hafta sonra görülür. Tatbikattan sonra 2 saatlik yağışsız süre yabancı ot kontrolünün en yüksek seviyede olması açısından önemlidir. Tatbikattan sonraki sıcak ve nemli şartlar Sphinx’in etkisini hızlandırırken, soğuk ve kuru şartlar bunu geciktirir. Sphinx uçucu ve yanıcı değildir. İlaçlama aletlerini aşındırmaz.

İlacın Uygulamaya Hazırlanması: Gerekli miktardaki Sphinx’i karıştırıcısı çalışmakta olan su ile dolu ilaçlama tankının içine ilave ediniz. Karıştırma ilacın düzgün dağılımı ve tatbikatı için gereklidir. Tatbikat için hazırlanmış Sphinx karışımlarını ilaçta bir parçalanma söz konusu olabileceğinden 24 saatten fazla bekletmeyiniz.

Uygulama Zamanı: Hububatın iki yapraklı devresinden kın devresine (başak kın içerisinde) kadar olan dönem içinde güvenle kullanılabilir. Sphinx tatbikat zamanı açısından büyük esneklik sağladığından, uygulama zamanı, problem olan yabancı otların büyüme devrelerine göre tespit edilir. En iyi netice tatbikat, yabancı otlar en az iki yapraklı devrede iken ancak, 15 cm yükseklik veya çapa ulaşmadan ve yabancı otların üstü hububat tarafından kapatılmadan yapıldığında alınır. Gökbaş otunun çok olduğu tarlalarda ilaçlama Gökbaş’ın 7-8 yapraklı ve 8-9 cm çapa ulaştığı rozet döneminde yapılmalıdır.

ÜRÜN MÜNAVEBESİ: Buğday ve arpadaki Sphinx kullanımından sonra normal ekim münavebesine giren her türlü kültür bitkisi ekilebilir.

NOT: Üründe bir zarar ortaya çıkabileceğinden Sphinx’i anormal hava şartları ve kuraklık nedeniyle baskıya veya zararlılar tarafından hasara uğratılmış bitkilere tatbik etmeyiniz.

FİTOTOKSİTE: Sphinx tavsiyeye uygun olarak kullanıldığında fitotoksik değildir.

DİRENÇ İLE İLGİLİ BİLGİ: Sphinx adlı bitki koruma ürünü, etki mekanizmasına göre Grup B olarak sınıflandırılmış bir herbisittir. Aynı etki mekanizmasına sahip bitki koruma ürünlerinin tekrarlayan uygulamaları, direnç gelişimini teşvik etmektedir. Bu nedenle, direnç gelişimini geciktirmek için Sphinx’in aynı üretim sezonu içerisinde önerilen toplam uygulama sayısını aşmayınız. Uygulamanın tekrarlanması gerektiği durumlarda ise, farklı etki mekanizmasına sahip ( Grup B harici ) bitki koruma ürünlerinin kullanılmasına özen gösteriniz. Aynı yerde, aynı etki mekanizmasına sahip herbisitler üst üste ve uzun yıllar boyunca kullanıldığında bazı yabancı ot türlerinin dayanıklılık kazandığı ve o bölgede hakim hale geldiği görülebilir. Sonuçta herbisitlerin tavsiye edilen dozları ile bu yabancı otlara karşı yeterli etki sağlanamaz. Başka etki mekanizmasına sahip herbisitlerin değişimli olarak kullanılması veya bu tür herbisitlere tank karışımı yapılması ayrıca toprak işleme gibi kültürel işlemler yabancı otların dayanıklılık kazanmasını geciktirir veya engeller. Sphinx’i bir sezonda aynı yerde bir defadan fazla uygulamayınız.

KARIŞABİLİRLİK DURUMU: Sphinx hububatta; 2,4 Ester ve Amin terkipli ilaçlarla karıştırılıp kullanılabilir.

 

Kültürler için kayıtlıOran
Yazlık buğday1 - 1.5 g
Kışlık buğday1 - 1.5 g
Yazlık arpa1 - 1.5 g
Kışlık arpa1 - 1.5 g