Yabani fiğ

Vicia spp

Toğum Yatağı Hazırlanması, Ekim Zamanı ve Şekli:
-8 derecenin altındaki sıcaklıklarda donmaktadır. Bu yüzden kışı sert geçen yerlerde yazlık, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde erken ilkbaharda ekimi yapılır. Ekim derinliği 3-4 cm. kadardır.Kesinlikle fazla derine ekilmemelidir. Ekimler, mibzerle yaklaşık 20 cm. sıra aralığında yapılmalıdır. Mibzerle ekimde dekara 8-10 kg. tohum, serpme ekimde 12-15 kg. tohum kullanılır.Ekimden sonra tohum yatağının özellikle kabarık topraklarda merdane geçirilerek bastırılması faydalıdır.
Tohum elde etmek için tek başına, ot elde etmek içinse çeşitli tahıllarla (arpa,buğday,kışlık yulaf 5-6 kg./da.) birlikte ekilebilir. En büyük dezavantajı, çok fazla dallanmasından dolayı ince saplarının yatmasıdır. Yatmayı önlemek için de tahıllarla (arpa,buğday,yulaf veya çavdar) karıştırılarak ekilmesi faydalıdır.

Gübreleme ve Bakım:
Ekimle birlikte dekara14 kg diamonyum fosfat (18-46) verilmelidir. Macar fiği eğer tahıldan sonra ekiliyorsa tahılda yabancı ot mücadelesinin zamanında ve gereği kadar yapılması, Macar fiğinin yabancı ot problemini ortadan kaldırır. Şayet nadastan sonra Macar fiği ekiliyorsa ekimden önceki ilkbaharda yabancı otların gelişmemesi için zamanında anız bozma ve ikileme işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Ekimden sonra İlkbaharda çıkan yabancı otların mücadelesinde pursuit veya raptor gibi gibi yabancı ot ilaçları dar yapraklı yabancı otlara karşı kullanılabilir. Böylece hayvanların yiyemeyeceği yabancı otların topraktan gereksiz yere yetiştirmek istediğimiz Macar fiğinin su ve besin maddelerini sömürmesi önlenmiş olur.

Hasat ve Harman:
Macar fiğinde olgunlaşma dönemi erken başlamaktadır. İlkbaharda erken gelişmesi; erken tohum olgunluğu ve erken çiçek açması, Macar fiğinin üstün bir özelliği ve tercih nedeni olmaktadır. Ayrıca bu özellikler, Macar fiği tarımında tohum veriminin yüksek ve güvenceli oluşunu sağlamaktadır. Öte yandan bu bitkinin meyve çatlatmama özelliğinin de bulunması iyi bir özelliktir. Bu özelliklerinden dolayı, tohum kaybı az olduğundan tohum üretimi kolaydır.
Tohum için yetiştirildiğinde alt baklaları esmerleşince biçilip kurutulur, sonra harman yapılır.
Elde edilen tohumların iyice kurutulmadan ambara konması doğru değildir.
Macar fiği ot almak için çiçeklenme başlangıcında biçilmelidir. Biçilen ot kurutularak veya silolanarak (silaj yapılarak) saklanır. Tek olarak kıraçta verdiği yeşil ot miktarı dekara 800-1500 kg’dır. Gerek yeşil ve gerekse kuru ot olarak hayvanlar severek yemektedir. Tohum verimi ise dekara 80-100 kg’dır.

Yabancı Ot Mücadelesi:
Ot üretimi için yapılan ekimlerde herhangi bir bakıma gerek yoktur.Tohum üretiminde ise, yabancı ot mücadelesi yapmak amacıyla sıraya ekim uygundur.

Bitki Koruma Ürünleri