Yabani bamya

Hibiscus trionum

Bamya Nedir
Son derece besleyici olan bamya yeşil rengi ile yenilebilen değerli besinlerimiz den bir tanesidir. Bu yıllık yeşil bitki Abelmoschus esculentus yani ebegümecigiller ailesine ait ve ılıman iklimlerde yetişen bir sebze çeşididir.
100 gram tüketilen bamya sadece 30 kalori kazanmamızı sağlamaktadır. İçeriğinde hiçbir doymuş yağ bulundurmayan bamyalar bu sayede çok düşük oranlarda kalori sağlamaktadır. Lif açısından da zengin olan bu yeşil sebze içeriğindeki mucilaginous sayesinde sindirilmiş gıda parçalarının düzenlenmesine yardımcı olarak kabızlığı önlemektedir. Kişilerin kendilerini daha zayıf hissetmesini sağlar ayrıca depresyonda olan kişilerin duygu ve düşüncelerinin düzelmesini sağlayarak bu gibi olumsuzluklardan en kısa sürede kurtulmasını sağlamaktadır.

Bamyanın Yararları
Bamya doğal şifa kaynağı dışkının daha rahat atılmasını sağlayarak kabızlık giderici özellik sağlamaktadır. İyi bakterilerin beslenmesini sağlar, aşırı kolesterol ve toksin seviyelerini düşürür, buna bağlı olarak da kan şekeri düzeylerini stabilize eder, diyabete karşı aktif koruma gösterir, cildin daha sağlıklı olmasını sağlar, gözlerde meydana gelen katarakt riskini azaltır, soğuk algınlıklarına ve öksürüklere karşı doğal bir ilaç etkisi verir, bağışıklık sisteminin gelişmesini sağlar, kemikleri güçlendirir, akciğer ve boğaz kısımlarında meydana gelebilecek iltihaplanmaları giderir. Bamyaların en büyük ve değerli etkisi ise kanserlere karşı güçlü bir silah olmasıdır. Kolon kanseri, böbrek kanseri, akciğer kanseri ve ağız kanserlerinden korunmamıza yardımcı olur.

Bamya İçeriği
Bamya A vitamini açısından oldukça zengindir. Oldukça sağlıklı olan bamya bitkisi beta karoten, lutein, ksantin, oksindalar ve flavonoidler gibi bileşikler içermektedir. Ayrıca bamya anti oksidanlar bakımından en zengin yeşil sebzelerden bir tanesidir. Bu sağlıklı bileşik ve vitaminlerden daha etkili ve aktif şekilde yararlanmak adına fındık ve avakado ile birlikte tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Ayrıca bamyalar B1 vitamini,  B3 vitamini, B5 vitamini,  B6 vitamini, K vitamini ihtiyaçlarını büyük ölçüde karşılamaktadır. İçeriğindeki enzim faktörü ise kan pıhtılaşması ve kemiklerin güçlendirmesinde gereklidir. Demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, ve manganez için iyi bir kaynak olabilmektedir.bamyanın faydaları, bamya faydaları, bamyanin faydalari nedir, bamya nın faydaları, bamyanın yararları, bamya faydasi, kuru bamyanin faydalari, bamiyenin faydalari, bamya yemeği faydaları, banyanın faydaları

Bitki Koruma Ürünleri