Чернилка по тютюна
Phytophthora parasitica

Чернилката причинява най-големи повреди по тютюна в по-топлите райони (по поречието на реките Места, Струма и в района на Кърджали и Джебел), където често тютюнът се отглежда без смяна на площите.

Симптоми
Чернилката напада тютюна във всички фази на развитието. Тя е болест на основата на стъблото и корените. По разсада може да причини сечене, като тези прояви при условията у нас са сравнително редки. Първият признак на нападение от чернилка в нивите е увяхването на растенията през деня и съвземането им през нощта. По същото време основата на растението става кафява до тъмнокафява и черна, а кората засъхва и хлътва. Постепенно почернялата зона се разширява надолу към корените и нагоре към стъблото на дължина 10-20 см. Успоредно с това се засилва и увяхването, докато обхване и връхните листенца. То става необратимо и растението загива.

В редки случаи, при по-влажно и топло време болестта напада и листата на културата, които са в допир с почвата. По тях се образуват големи кафяви петна, състоящи се от няколко концентрични кръга по-светли в центъра и по-тънки в периферията. При влажно време тези петна се разрастват силно и обхващат целия лист, който загива. Заразата може да проникне и през раните причинени от беритбата на листата и да се развие във вътрешността на стъблото, което води до внезапно завяхване и загиване на растенията.

Борба
При взети правилни агротехническите мерки (4-5 годишно сеитбообращение с включване на житни култури), развитието на болестта може да бъде ограничено в голяма степен. Борбата с химически средства започва от разсадопроизводството в лехите и продължава на полето след разсаждането на тютюна.