Spiringsfusariose

Microdochium nivale

Symptomer

I det sene efterår- vinter og tidlige forår , ses uregelmæssige, cirkulære, gullige områder i græsplænen, med en diameter fra nogle få centimeter til op til 50 - 60 cm.

Under meget fugtige forhold kan ofte iagttages det vatagtige mycelium. Under visse forhold kan der i kanten af de angrebne områder ses et lyserødt skær i forbindelse med myceliet. Denne lyserøde farve stammer fra svampens sporer der produceres i massevis.

Resultatet af et kraftigt angreb er ofte at græsset visner. Græsset er dog , når der kommer forhold der ikke er gunstige for svampen , instand til igen at etablere sig og overvokse de døde pletter. 

Sygdomsforløb

Sneskimmelsvampen er i stand til at vokse ved lave temperaturer. Under snedække eller under en tæt måtte af blade opnås om vinteren netop de perfekte forhold, med temperaturer på 1 - 9 grader C. Det er forhold hvor mange andre svampe ikke kan trives og populært sagt så har svampen det hele forsig selv. Fugtigheden under et sådant dække er også helt perfekt for svampens vækst, nemlig omkring de 100%.

Sporerne produceres under favorable vilkår - häj fugtighed - og spredes til naboområder ved regnplask. Der kan også foregå en spredning med diverse værktøjer - plæneklippere m.v. - samt ved at mennesker og dyr krydser inficerede arealer. Infektionen sker, ved at sporerne trænger ind gennem planternes spalteåbninger, beskadigede strå, eller andre sår. Sår fremkommer ofte som et resultat af frostskader.

Svampen vokser relativt langsomt og symptomer efter en infektion, ses adskillige uger efter at denne har fundet sted. Svampen overlever ufavorable forhold - varmt og tørt vejr - som “hvilende” mycelium i inficerede planter eller planterester.

Plantebeskyttelsesmidler