Flexity

Producent
BASF
Kategori
Fungicider
Registreret indtil
Nielsen
CVR-nummer
19-166
Aktive materialer
Links
Må kun anvendes til bekæmpelse af meldug i hvede, byg, triticale, rug og havre samt til bekæmpelse af knækkefodsyge i hvede, triticale og rug.
 
RYST DUNKEN GRUNDIGT INDEN BRUG!

Førstehjælpsforanstaltninger:
Hvis der er brug for lægehjælp, medbring da beholderen eller etiketten (P101).
VED KONTAK MED HUDEN: Vask med rigeligt vand (P302+P352).
Ved hudirritation eller udslæt: Søg lægehjælp (P333+P313).
Alt tilsmudset tøj tages af og vaskes inden genanvendelse (P362+P364).

Nødstilfælde
Giftlinjen, tlf.: 82121212 (døgntelefon)
International BASF Vagt tlf.: +49 180 2273-112

Virknings mekanisme:
Det aktive stof i Flexity – metrafenon – tilhører den kemiske gruppe Benzophenon. Flexity forhindrer svampen i at trænge ind i planten og standser væksten af mycelium, hvor angreb allerede er etableret. Envidere hæmmes dannelsen og spredningen af nye svampesporer. Metrafenon fordeles primært i afgrøden via gasfasen, men optages også via bladene og fordeles systemisk i planten.
Virkemåden adskiller sig fra andre fungicider med effekt på meldug og der er ikke krydsresistens til andre kendte, men det tilrådes dog at blande med et fungicid med en anden virknings mekanisme for at reducere risikoen for resistens udvikling.
 
Anvendelse:
Flexity  anvendes  til  bekæmpelse  af  meldug  i  hvede,  byg,  triticale,  rug  og  havre  fra  vækststadium  30 (begyndende strækning) til vækststadium 59 (skridning afsluttet). Ofte er en tidlig behandling i vækststadium 30  –  32  tilstrækkelig,  og  BASF  anbefaler  kun  at  anvende  Flexity  1 gang  mod  meldug  pr  sæson.  Er  der  et synligt  og  veletableret  angreb  af  meldug,  anbefales  det  altid  at  blande  Flexity  med  et  produkt  med  anden virkemekanisme. I særligt meldugmodtagelige sorter, hvor en opfølgende behandling mod meldug kan være nødvendig, anbefales det ligeledes at anvende et produkt med anden virkemekanisme.
Ved  behandling  i  vækststadium  30  –  32  i  hvede,  triticale  og  rug  kan  der  også  opnås  nogen  effekt  mod knækkefodsyge.
 
Virkningstiden   er   afhængig   af   smittetryk,   afgrødens   udvikling   samt   de   vejrmæssige   forhold,   men 0,25 – 0,5 l/ ha Flexity vil være i stand til at kontrollere meldug effektivt i op til 6 uger efter behandling.
Flexity har både forebyggende og kurativ effekt, men behandling umiddelbart efter at angreb er konstateret giver det bedste resultat. Meldug, der er etableret på sprøjtetidspunktet, forsvinder ikke fra bladoverfladen, men  vil  på  trods  af  at  svampen  bevarer  sin  hvide  farve  ikke  være  aktiv  og  gør  ikke  yderligere  skade  på planten.
Virkningen øges med høj luftfugtighed og ved behandling af saftspændte planter i god vækst. Flexity optages hurtigt i planten og er regnfast straks efter indtørring af sprøjtevæsken.
Der er ikke konstateret skader på afgrøden som følge af sprøjtning med Flexity, men svampemidler herunder Flexity bør ikke udbringes under meget tørre og varme forhold med kraftig sol indstråling. Undgå at sprøjte på en stresset afgrøde f.eks. som følge af tørke eller en ukrudts sprøjtning.

Mindre anvendelse
Information og vejledning om brug af produkter med godkendels til mindre anvendelse kan findes på Videncenter for Landbrug‘s hjemmeside eller via link fra BASFs hjemmeside til førnævnte.
Anvendelsen  i  afgrøden  sker  på  brugerens  eget  ansvar  for  så  vidt  angår  midlets  effektivitet  og  eventuelle skader  på  nytteplanter.  Øvrige  bestemmelser  på  etiketten  skal  også  overholdes  i  forbindelse  med  mindre anvendelse.
 
Generelt for mindre anvendelse:
For at tilpasse vejledning til den enkelte sort i de lokale dyrkningsforhold bør den endelige vejledning for midlets anvendelse udarbejdes i samarbejde med den lokale konsulent og/eller det frøfirma, der er avlkontrakt med.
 
Ansvar for vejledning  forbindelse med mindre anvendelse:
Godkendelse  til  mindre  anvendelse  er  en  speciel  godkendelse,  som  gør  det  muligt  at  anvende  et plantebeskyttelsesmiddel i en afgrøde, som ikke hidtil har været omfattet af godkendelsen.

Vejledning til mindre anvendelse - eget ansvar
Der  kan  ikke  garanteres  for,  at  der  kan  opstå  skader  på  afgrøden  eller  væresvigtende  virkning  af  et plantebeskyttelsesmiddel, selv om vejledningen for mindre anvendelse følges. Da Videncenter for Landbrug, Planterproduktion udarbejder og søger godkendelse og vejledning til mindre anvendelse på brugernes vegne, kan Videncenter for Lanbrug, Planteproduktion ikke gøres ansvarlig for skader eller svigtende virkning, der må opstå, hvor et kemisk bekæmpelsesmiddel er godkendt og den tilknyttede vejledning til mindre anvendelse i afgrøden følges.
Vejledningen i brug af et plantebeskyttelsesmiddel, som er tilladt på baggrund af en godkendelse til mindre anvendelse, bygger på forsøgsresultater og observationer. Alle situationer, hvorunder midlet må anvendes, er ikke afprøvet, og midlet er heller ikke afprøvet i alle sorter. Midlets effekt kendes primært fra andre afgrøder, og der kan derfor være forhold, som gør, at midlet ikke virker tilfredsstillende i den pågældende afgrøde.
Derfor kan der måske opstå skader eller svigtende virkning, når vejledningen til mindre anvendelse følges.

Resistens:
For mange fungicider er der risiko for forekomst af biotyper, der er modstandsdygtige (resistente) overfor de anvendte aktivstoffer.
Aktivstoffet i Flexity; Metrafenon tilhører gruppen af benzophenoner (FRAC gruppe U8). Denne gruppe vurderes til at have middel risiko for opbygning af resistens. Der er fundet hvedemeldug racer med moderat nedsat følsomhed overfor metrafenon.
Gentagne behandlinger med midler med samme virkemekanisme øger risikoen for udvikling af resistens. For at mindske risikoen anbefales det kun at anvende produktet 1 gang per sæson.
For at mindske risikoen for udvikling af resistens anbefales det at blande med eller skifte mellem midler med andre virkemekanismer, som har god effekt over for de aktuelle arter.
Risikoen for resistens hos fungicider kan nedsættes ved sprøjtning tidligt i vækstforløbet/infektionsforløbet.

Blanding
Flexity kan blandes med Comet, Comet Pro, Viverda, Opera, Opus, Osiris, Bell, Juventus 90, Cycocel produkter, Terpal, Medax Top og Fastac 50.

Sprøjteteknik:
Flexity skal udbringes med en marksprøjte, som er kalibreret og lever op  til de standarder og specifikationer, som er givet af sprøjteproducenten. Ved påfyldning af marksprøjte skal anvendes præparatfyldeudstyr eller udstyr til direkte injektion.
Udbringning af sprøjtemidler skal til hver en tid ske på en sådan måde, at overlapning i marken samt spild uden for området begrænses til et minimum og at afdrift til omgivelserne undgås.
Der  skal  altid  vælges  en  passende  bomhøjde  over  behandlingspunktet  således  at  der  kan  ske  en  jævn fordeling på afgrøde eller behandlingsflade. Vandmængden bør altid tilpasses opgaven, men en mængde på 100 – 200 l vand pr. ha vil i langt de fleste tilfælde være passende. Den laveste vandmængde vælges, hvor bladmassen er relativt lille og planterne er let våde af dug. Højeste vandmængde ved en tæt afgrøde med en stor bladmasse eller under tørre vejr forhold.
Vindhastigheden skal altid være lav (< 4 m/s) på behandlingstidspunktet, og low-drift dyser bør så vidt muligt anvendes, for yderligere at reducere risikoen for afdrift.
Valg af dyse tilpasses opgaven og der findes en lang række fabrikater på markedet, der opfylder gældende regler. Nedenstående angiver eksempler på mulige dyser.
 
Tilberedning af sprøjtevæske:
Sørg altid for, at sprøjten er korrekt rengjort samt efterset for belægninger inden tilberedning af sprøjtevæsken begyndes. Dette gælder især, hvis sprøjten har været anvendt til sprøjteopgaver i andre afgrøder.

Præparatfyldeudstyr:
Ved  anvendelse  af  præparatfyldeudstyr  påfyldes  den  ønskede  mængde  præparat,  som  herefter  suges  op  i sprøjtetanken.
Efterfølgende skylles præparatfyldeudstyret, samt tomme dunke/beholdere. Gentag proceduren med at åbne/lukke for bundventil, til der ikke er synlige spor af Flexity i fyldestation.
Generelt  bør  der  være  konstant  omrøring  under  udbringelse  og  kørsel,  og  sprøjtevæsken  udsprøjtes  straks efter tilberedning.

Direkte injektion:
Ved anvendelse af direkte injektionsudstyr, ledes det ufortyndede præparat automatisk ind i de slanger, som fører fra sprøjtetank til dyserne. Ved skift og afslutning af srøjteopgaver gennemføres en gennemskylning og rengøring af systemet. vaskevandet udsprøjtes under kørsel på det behandlede areal.

Rengøring
Efter endt sprøjtearbejde skal sprøjten og traktor rengøres enten i marken eller på vaskepladsen. En uvasket sprøjte skal placeres i den behandlede mark, på vaskepladsen eller under tag. Sprøjten skal være monteret med  spuledyser  til  indvendig  rengøring  af  tanken  og  sprøjten  skal  være  monteret  med  separat  vandtank med  tilstrækkelig  kapacitet  således  at  restsprøjtevæske  kan  fortyndes  med  en  faktor  50.  Fortynding  af restsprøjtevæske  kan  gøres  ved  at  gennemskylle  slanger  og  skylle  tanken  indvendig  med  ca.  en  tredjedel af skyllevandet. Udsprøjt den fortyndede sprøjtevæske på det behandlede areal. Gentag gennemskylningen 2 gange.
Rengøring  i  øvrigt  foretages  med  egnede  rengøringsmidler  (se  evt.  etiketten  på  det  sidst  anvendte  middel for specifikke anvisninger) samtidig med at filtre, slanger og dyser kontrolleres for urenheder og eventuelle belægninger. Vaskevandet omsamles i egnede beholdere og udbringes iht. gældende regler.
I  øvrigt  henvises  til  Miljøministeriets  vejledning  om  påfyldning  og  vask  af  sprøjter  til  udbringning  af bekæmpelsesmidler, jf. Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 1355 af 14. december 2012.

Tom emballage:
Indholdet/beholderen bortskaffes i overensstemmelse med kommunale regler for affaldshåndtering (P501).
Rester skal afleveres til den kommunale affaldsordning for farligt affald.
Tomme beholdere kan bortskaffes med dagrenovationen. Den tomme beholder bør skylles inden bortskaffelse.
Skyllevandet hældes op i sprøjtevæsken. Emballage må ikke genbruges.

Lagring:
Flexity bør opbevares frostfrist i uåbnet original emballage beskyttet mod direkte sollys og andre varme kilder og ikke over 35 °C. Ved korrekt opbevaring er produktet holdbart i minimum 2 år fra produktionsdatoen.

Producenten  fralægger  sig  ethvert  ansvar  for  produktets  effekt  samt  skader,  herunder  følgeskader,  der  er opstået gennem ikke forskriftsmæssig opbevaring og/eller anvendelse af produktet.
Registreret for kulturerVurderBbcPreharvest Interval
Vinterhvede0.25 - 0.5 l30 - 3242
Vårhvede0.25 - 0.5 l30 - 3242
Vinterhvede0.25 - 0.5 l30 - 5942
Vårhvede0.25 - 0.5 l30 - 5942
Vårbyg0.25 - 0.5 l30 - 5942
Vinterbyg0.25 - 0.5 l30 - 5942
Vintertriticale0.25 - 0.5 l30 - 3242
Vårtriticale0.25 - 0.5 l30 - 3242
Vinterrug0.25 - 0.5 l30 - 3242
Forårsrug0.25 - 0.5 l30 - 3242
Vintertriticale0.25 - 0.5 l30 - 5942
Vårtriticale0.25 - 0.5 l30 - 5942
Vinterrug0.25 - 0.5 l30 - 5942
Forårsrug0.25 - 0.5 l30 - 5942
Vårhavre0.25 - 0.5 l30 - 5942
Vinterhavre0.25 - 0.5 l30 - 5942