Skærm-vortemælk
Euphorbia helioscopia
Kendetegn: Skærm-vortemælk har et typisk "vortemælk-look", der er let visuelt genkendeligt, men dækker over en kompliceret blomster- og stængelstruktur. Den bliver indtil 30 cm høj, men er ofte lavere. Hovedstænglen er lysegrøn og glat til spredt håret; den kan have parvise sidegrene forneden.
Særegent for slægten Vortemælk er blomsterkoppen, der er en dannelse med 1 hunblomst og flere hanblomster, der sidder omgivet af støtteblade, der er sammenvoksede forneden. I blomsterkoppen sidder 3-5 honningdannende nektarier, der er mere eller mindre indrullede bladdannelser, der er ret iøjnefaldende. Hos denne art er de grønne, ovale og uden horn. - Den danner funktionelt en overgang fra enbo til tvekønnede blomster. Fra blomsterkoppen kan udgå forgreninger af stænglen; der er dog altid blomsterkopper som er endestillede.
Blomsterstanden er skærmagtig og har 5 hovedgrene, der udgår fra en blomsterkop. Hovedforgreningen udgår fra en blomsterkop. Hver af de 5 hovedgrene ender i en blomsterkop med 3 savtakkede højblade, der støtter 3grene; hver af de 3 sekundære forgreninger forgrener sig sig yderligere gaffelformet (dikotomt) en eller flere gange fra blomsterkopper og ender ultimativt i en blomsterkop. Den primære forgrening i blomsterstanden er altså 5-grenet.
Bladene er kortstilkede og omvendt ægformede, de øvre stængelblade og støttebladene i blomsterstanden (støttebladene til blomsterkopperne) er savtakkede i øvre halvdel. Frugten er en 3-4 mm. lang kapsel, frøene har netagtige lister.
Hele planten indeholder giftig, hvid mælkesaft, som regel i rigelige mængder, som kan skal passe på ikke at få i øjnene, i sår og på slimhinder.
Biologi: Arten er en enårig, sommerannuel plante (dvs. hele udviklingen fra spiring til frøsætning/visning foregår i vækstsæsonen i sommerhalvåret). Bestøvningen foregår med insekter, der søger honning i blomsterstandens nektarier.
Levested: Skærm-Vortemælke er almindelig som ukrudt på dyrket jord, især i haver, men også ruderater og dyrkede marker. Det sidste sted er den dog gået meget tilbage som følge af herbicidsprøjtning.










