Adengo

Manufacturer
BAYER
Category
Herbicides
Registered until
2023-08-31
Registration number
04.2/4548-1/2015.
Active materials
Links

Gyomirtó permetezőszer áru- és silókukoricában magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen. Könnyen kezelhető modern kukorica gyomirtó szer. A két különböző hatóanyag jól kiegészíti egymást. Ennek eredménye a széles hatásspektrum, a kiemelkedő hatékonyság és a beépített rezisztencia védelem.

Egyetlen termékben tartalmazza: a Bayer CropScience leghosszabb hatástartammal rendelkezô HPPDgátló hatású kukorica gyomirtó szerének (Merlin) a hatóanyagát (izoxaflutol), egyedi gyomkeléshez „szinkronizált” megújuló hatással és; a legújabb fejlesztésű, levélen és talajon keresztül is felszívódó, hosszú hatástartammal rendelkezô, egy- és kétszikű hatásspektrumú, szulfonilurea típusú gyomirtó szer hatóanyagát, a tienkarbazon-metilt, valamint; a legújabb széfenert, a ciproszulfamidot. Mindkét hatóanyag hosszú hatástartammal rendelkezik, ezért az Adengo hatékony a kijuttatás utáni gyomkelés ellen is. Az új széfener kiemelkedő szelektivitást biztosít a készítménynek.

Széles hatásspektrum:
Az Adengo hatékony a magról kelő gyomnövények széles köre ellen. Érzékeny kétszikű gyomnövények: parlagfű, csattanó maszlag, disznóparéjfélék, libatop-félék, keserűfű-félék, fekete csucsor, selyemmályva, szerbtövis fajok, terebélyes laboda, vadkender, vadrepce, árvakelésû napraforgó stb. Érzékeny egyszikű gyomnövények:
közönséges kakaslábfű, muhar-félék, vadköles, egynyári perje, pirók ujjasmuhar, magról kelt fenyércirok. 

Hosszú hatástartam:
Az Adengo talajon keresztüli hosszú hatástartamának köszönhetően hatékonyan véd a kukorica újragyomosodása ellen. A megfelelő talajon keresztüli hatás előfeltétele: az aprómorzsás, jól előkészített talaj és a kijuttatás után két-három héten belüli 15-20 mm bemosó csapadék.

Rugalmas alkalmazhatóság:
Az Adengo pre- és korai posztemergensen is alkalmazható.

Javasolt technológia:
Preemergensen
: a kukorica vetése után, kelése előtt, jól elmunkált aprómorzsás talajfelszínre kell kijuttatni.
Korai posztemergensen: a kukorica szögcsíra állapotától 3 leveles koráig, a gyomok fejlettségét figyelembe véve kell kijuttatni. A magról kelő kétszikű gyomnövények szik-2 leveles, a magról kelő egyszikűek 1-3 leveles korukban a legérzékenyebbek a készítményre. Erős gyomosodás, vagy fejlettebb gyomnövények esetén az engedélyokiratban meghatározott magasabb dózisban kell kijuttatni. Erôő egyszikű fertőzés esetén emelt permetlé mennyiséggel, megfelelő szórófej használatával kell biztosítani az optimális fedettséget. Kedvezőtlen időjárási körülmények (száraz időjárás), elhúzódó gyomkelés, speciális gyomproblémák (évelők) esetén egy kezelés nem mindig elégséges, kiegészítő beavatkozásra lehet szükség.
Évelő egyszikű gyomokkal fertőzött területen: Amennyiben a területen évelő egyszikű
gyomfajok (fenyércirok, tarackbúza) találhatóak, az Adengo hatékonyan pusztítja a magról kelő egyedeket, a rizómás alakokon pedig kifehérítő, növekedés gátló hatású. Később ezek ellen Monsoon active, vagy Monsoon alkalmazása javasolt a kukorica 5-7 leveles korában, de a kezelés előtt meg kell várni, amíg a kifehéredett évelő gyomnövények visszazöldülnek (kb. két hét). 
Kombinációk: Száraz körülmények vagy évelő kétszikű gyomok esetén: korai posztemergens kezeléskor száraz tavaszokon a megfelelő hatás elérése érdekében a túlfejlett kétszikű gyomok (libatopfélék), illetve az évelő kétszikű gyomfajok (szulák, mezei acat) ellen tankkombináció javasolt. (Dicopur Top, vagy dikamba, illetve 2,4-D hatóanyagú készítmények.)
 
Ne feledje!
Csapadéktól, vagy öntözéstől nedves növényállományt ne kezeljünk. Állománykezelés esetén tilos a készítményt kombinálni a hatóanyagot észter formában tartalmazó, illetve EC, OD formájú termékekkel, folyékony műtrágyákkal, valamint olajos adalékanyagokkal és hatásfokozókkal. Tartálymosásra a szulfonilurea típusú gyomirtó szereknél bevált Hypo-s semlegesítés ajánlott. Az Adengo nem használható szerves foszforsavészter típusú talajfertőtlenítő szerrel, vagy permetezőszerrel kezelt területen. Ilyen szerrel nem végezhető kezelés az Adengo kijuttatása után két héten belül sem, mert ez fitotoxicitást okozhat. Szélsőségesen könnyű, 0,5 % szervesanyag tartalom alatti talajok, erősen erodált lejtős, illetve víznyomásnak kitett területek esetében az Adengo használata nem javasolt. Átlagos idôjárási körülmények között az Adengo egy tenyészidôszak alatt lebomlik és lehetôvé teszi a vetésváltást. A kezelést követően vethető kultúrák: 3 hónap után őszi árpa, őszi búza, tavaszi búza; 4 hónap után durum búza, őszi repce; 5 hónap után rozs, tritikálé, lucerna, tavaszi repce, borsó; 10 hónap után cukorrépa; 11 hónap után burgonya, napraforgó, szója, paradicsom.
 
Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap
Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: előírás szerinti alkalmazása esetén nincs korlátozás

Eltarthatóság:
Száraz, hűvös, fagymentes helyen szabályos növényvédő szer raktárban, zárt eredeti csomagolásban 3 év.
A felhasználás során tartsa be a címkén és a termék engedélyokiratában szereplő előírásokat!

 

Registered for culturesRate
Corn0.4 - 0.44 l