Egynyári perje

Poa annua

Az egynyári perje 5-25 cm magas, sűrűn bokrosodó, egynyári, lágyszárú növény. Szára bokorszerűen elágazó, felálló, oldalról kissé összenyomott. Alapja nem vastagodott meg, a csomóknál rendszeresen legyökerezik.

Világos- vagy élénkzöld levele keskeny (2-5 mm széles), vége röviden kihegyezett, felszíne kissé érdes. A legfiatalabb levél gyűrött. A levélhüvely laposan összenyomott; a levélalapon a szárat körbevevő, gallér alakú nyelvecske fehér, max. 2 mm hosszú (az alsó leveleken rövidebb), csúcsban végződik; fülecske nincs. A levelek középső ere dupla barázdát alkot.

Csaknem egész évben virágzik. Virágzata laza, háromszög alakú buga. Az egyes kalászkák elállóak, 3-7-virágúak, hosszúkás tojásdad alakúak. A kalászorsó csupasz vagy csak rövid szőrökkel benőtt. A toklász a kalászkánál rövidebb, a pelyva szálkátlan.

Termése 2-3 mm hosszú pelyvás szemtermés. A háti toklász öterű, csúcsa hártyásan szegélyezett. A hasi toklász széles, kihasasodó, gerince hosszúszőrös, csúcsa kicsípett. A csupasz szem tompán háromélű, sárgásszürke színű. Egy növény 4-500 magot termel.

A csíranövény első levele szálas, összehajtott, szinte végig egyforma széles, a csúcsánál kihegyesedő. Erezete jól látható. A nyelvecske közepes méretű. A levél mindkét oldala fénytelen vagy enyhén fénylő, kopasz. Fülecske nincs.

Kromoszómaszáma 2n = 28.

Plant Protection Products