Aspect T

Manufacturer
BAYER
Category
Herbicides
Registered until
2024-10-31
Registration number
6300/14254-1/2019
Active materials
Links

Az Aspect T SC 533 a flufenacet és a terbutilazin gyári kombinációja. A termék literenként 200 g flufenacetet és 333 g terbutilazint tartalmaz SC formulációban. A herbicid kombináció kukorica korai posztemergens és posztemergens gyomirtó szere magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen. Javasolt dózisa 1,50 l/ha. Az Aspect T kombinációs partner felhasználását elsősorban a Bayer széles hatásspektrumú egy hatóanyagú termékei mellé ajánljuk, ilyenek a Merlin Flexx, Monsoon OD és a Laudis OD, de természetesen, ahol indokolt, a készítmény kijuttatható kombinációs partnerként akár az Adengo, Monsoon active vagy a Capreno mellé is.

Javasolt technológiák

A készítményt vagy bármely más terbutilazin hatóanyagot tartalmazó készítményt ugyanazon a
területen hektáronként háromévente egyszer maximum 850 g terbutilazint tartalmazó dózisban lehet
kijuttatni.

Kukoricában (takarmány, vetőmag) a készítményt korai posztemergensen kell kijuttatni a kultúrnövény első levelének megjelenésétől 5 leveles fejlettségéig 1,5 l/ha dózisban.  A magról kelő kétszikű gyomnövények 2-4 leveles korukban a legérzékenyebbek a készítményre.

Érzékeny gyomnövények: szőrös disznóparéj (Amaranthus retroflexus)karcsú disznóparéj (Amaranthus powellii), henye disznóparéj (Amaranthus blitoides), fehér libatop (Chenopodium album), pokolvar libatop (Chenopodium hybridum)csattanó maszlag (Datura stramonium).

Nem elég a hatékonysága parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) és selyemmályva (Abutilon theophrasti) ellen.

A készítmény nem hatékony kakaslábfű (Echinochloa crus-galli)fakó muhar (Setaria pumila)zöld muhar (Setaria viridis), vadköles (Panicum miliaceum) és évelő gyomnövények ellen.

Három leveles vagy annál fejlettebb kukorica, túlfejlett gyomnövények, erős gyomosodás valamint magról kelő- és évelő egyszikű gyomfertőzés esetén, továbbá gátolt növekedési viszonyok között (szárazság, tápanyaghiány) a készítmény hatékonyságának kiegészítésére kombinációs partner alkalmazása szükséges. Kombinációs partnerként Laudis OD, Merlin flexx vagy Monsoon OD gyomirtó szer tankkeverékben történő kijuttatása javasolt a készítmények engedélyezett dózisában felhasználva.
(A kombinációkat a hatóság csak biológiai hatékonyság és fitotoxicitás szempontjából értékelte, ezért az ilyen jellegű felhasználásnál fokozott körültekintéssel kell eljárni.)

Kukoricavonalak gyomirtásánál a szer használatára vonatkozóan a fajtafenntartó véleményét is meg kell kérni. Kukoricavonalakban kombinációban csak azokban engedélyezett készítményekkel juttatható ki.

Registered for culturesRateBBCH
Corn1.5 l10 - 15