Battle Delta

Manufacturer
FMC
Category
Herbicides
Registered until
2025-06-30
Registration number
6300/2100-1/2020
Active materials
Links

Őszi gyomirtási technológia őszi búzában, őszi árpában, rozsban* és tritikáléban*
Virtuális gyomirtószer-csomag: Battle Delta + Ally Max S+ Trend 90

- Maximalizált tudás nagy széltippan és az ősszel csírázó kétszikű gyomok ellen!
- Maximalizált eredmény 4 hatóanyag együttműködésével!
- Maximalizált tartamhatás talajon keresztül is!
- Maximalizált gyommentesség!


* Engedélyokirat kiterjesztése folyamatban

Battle Delta

Hatásmód és hatékonyság

Battle Delta gyomirtó szer mindkét hatóanyagát a gyomnövények gyökerén és levelén keresztül is felveszik. A flufenacet elsősorban az egyszikűek ellen hat. A fehérje- és nukleinsav-képződést gátlók közé az oxiacetamidok hatóanyagcsoportjába tartozik. Hatására a növényben sejtnövekedés- és sejtosztódás-gátlás lép fel. A növényben a gyökéren vagy a levélen való bejutás után az osztódó szövetekben fejti ki hatását. A diflufenikán hatása főleg a kétszikű gyomokra terjed ki. A hatóanyag a karotinoid-bioszintézist gátló herbicidek csoportjába tartozik. Karotinoid-szintézis hiányában a kloroplaszt kialakulása és a klorofill -bioszintézis gátlódik, a gyomok kifehérednek. A diflufenikán gyökéren és levélen is kontakt módon hat, ezért fontos a megfelelő permetlé-borítottság.

Battle Delta alkalmazása következtében a növekedés néhány órán belül lelassul és napokon belül látható tünetek jelentkeznek. A herbiciddel való érintkezés helyén a levelek fehéren/lilásan elszíneződnek, kifehérednek. A folyamatos kifehéredés és torz növekedés a növény méretétől és a környezeti tényezőktől függően 2-4 héten belül pusztuláshoz vezet. Az egyszikűek esetében nem képződnek új hajtások, gyakori, hogy a talajból ki sem kelnek.

Felhasználási javaslatok

Battle Delta gyomirtó szert pre- vagy korai posztemergens módon lehet felhasználni. Az egyszikű gyomok fejlettségének állapota kulcsfontosságú a védekezés időzítésében, a gyomok csírázástól 1-2 leveles korig a legérzékenyebbek a készítményre. A kétszikű gyomok szik-2 leveles korig érzékenyek a szerre, így a leghatékonyabb időzítéshez fontos a gyomok fenológiai állapotának fi gyelembevétele. Az engedélyeztetési vizsgálatok lezárulása után saját kísérletek eredményei alapján az FMC-Agro a készítmény alkalmazását a gyomokhoz igazítva az alábbiak szerint javasolja:

1. Ha a területen a nagy széltippan és a kétszikű gyomok a jellemzőek (pipacs, kamillafélék, repce árvakelés, vadrepce, ebszikfű, tyúkhúr stb.):
Battle Delta 0,3 l/ha + Ally Max 28 g/ha + Trend 90 0,1 % korai posztemergensen kijuttatva.

2. Ha parlagi ecsetpázsit és/vagy olaszperje-fertőzés van a területen és mellette a kétszikűek ellen is védekezni kell (veronikafajok, mezei árvácska, tyúkhúr, árvacsalánfélék, ebszikfű stb.):
Battle Delta 0,6 l/ha preemergens vagy korai posztemergens kezeléssel.

A készítmény őszi kijuttatással egy vegetációs időszakban csak egy alkalommal használható!

 

Felhasználás előtt mindig olvassa el és tartsa be a termék címkéjén leírt utasításokat!

Registered for culturesRate
Winter wheat0.3 - 0.6 l
Winter barley0.3 - 0.6 l