Huszár Aktív

Manufacturer
BAYER
Category
Herbicides
Registered until
Registration expired
Registration number
04.2/1437-1/2014.
Active materials
Links

Dózis:
 1 l/ha, 200-300 liter vízzel kijuttatva
A Huszár aktív a Huszár OD kétszikű-irtó spektrumának javítása és a kétszikűek rezisztenciája elleni küzdelem jegyében került megalkotásra. Neve a készítmény aktiváló hatására utal. A készítmény megtartva egyszikű-irtó spektrumát, gyorsabb, biztonságosabb hatást mutat a kétszikű gyomnövények ellen.
A kisdózisú 2,4-D-EHE több módon egészíti ki a jodoszulfuron hatását: ALS-gátlókra érzékeny kétszikűeknél gyorsítja a tünetek kifejlődését, fokozza a hatás-biztonságot. kevésbé érzékeny kétszikűeknél gyomirtóként a végső hatékonyságot is javítja. kevésbé érzékeny fajok (pl. veronika-félék) megkésett kezelésénél jelentkezik a 2,4-D-EHE „aktiváló hatása”. Hormonként „újraindítja” a gyomok életfolyamatait (aktiválja azokat), ezáltal érzékenyebbé válnak a jodoszulfuronra („kor-rezisztencia” törése).
 
Javasolt technológia:
A Huszár aktív őszi búzában, rozsbúzában (tritikáléban) és rozsban használható fel. 
Kijuttatható a kultúra bokrosodásának közepe és kétszárcsomós állapota között. Egyszikűek ellen irányítva a kezelés idejét azok fejlettségéhez kell igazítani: 1-3 leveles korban, de - vadzab kivetelével - legkésőbb bokrosodásig kezelni kell. Kétszikűeknél optimálisan 2-4 lombleveles állapotban, de legkésőbb 6-8 leveles korban kell kezelni. Hatékonyság szempontjából az optimális kijuttatás a gabona szárbaindulás kezdetéig tart. Előfordul viszont, hogy ilyenkor nem lehet permetezni. Ezért előnyös, hogy a Huszar aktív a gabona kétszárcsomós allapotáig kijuttatható. Mezei acat ellen igen fontos a jó időzítés: a hajtások döntôen tûlevél-rózsás, max. 15 cm-es fejlettségûek legyenek. A Huszár aktív teljes hatáskifejtéséhez 7-10 Celsius-fok hőmérséklet szükséges. Ne kezeljük a gabonát a készítménnyel, ha fagyos éjszaka várható, vagy az állomány valamilyen okból (rossz áttelelés, vízborítás, betegségek) súlyosan stresszelt állapotban van.

Tankkeverékek:
Olajos adjuvánsok hozzáadása általában szükségtelen. Előfordulhat mégis, hogy javasolt 1 l/ha Mero hozzáadása, pl. nagyon erős vegyes gyomfertőzés, túlnőtt egyszikű gyomok, vagy extrém acat-fertőzés esetén. Ne juttassuk ki nagy dózisú UAN, vagy más ammónium-nitrát tartalmú műtrágyával együtt. Cerone-val való keverése nem javasolt. Levéltrágyák keverése előtt győződjünk meg a fizikai keverhetőségről. Ilyen esetben használjunk nagyobb lémennyiséget, illetve kerüljük a nagy hőségben, tűző napon való kezelést, és a további tankkeverék partnerek alkalmazását.

Utóvetemény:
E szempontból a Huszár aktív azonos a Huszár OD-val, a javaslat változatlan: a kalászos betakarítását követő őszön érzékeny kétszikű kultúra (pl. őszi káposztarepce) is vethető, ha a Huszár aktív kijuttatása és a vetés között 120 nap eltelik, és zalatt legalább 100 mm csapadék hullik. Ebben az esetben is javasolt a talaj 15-20 cm mély megművelése.

Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap
Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: előírás szerinti alkalmazása esetén nincs korlátozás
Eltarthatóság:
Száraz, hűvös, fagymentes helyen szabályos növényvédő szer raktárban, zárt eredeti csomagolásban 2 év.

Registered for culturesRateBBCH
Winter wheat1 l25 - 32
Winter rye1 l25 - 32
Spring rye1 l25 - 32
Winter triticale1 l25 - 32
Spring triticale1 l25 - 32